Talenten laten zich horen bij Jong Talent Concours

Nieuws
Luuk van Kan, acht jaar, liet maandag horen wat hij allemaal met zijn cello kan bij het Jong Talent Concours 2024.
Luuk van Kan, acht jaar, liet maandag horen wat hij allemaal met zijn cello kan bij het Jong Talent Concours 2024. (Foto: CW)

Deelnemers aan het Jong Talent Concours Maassluis 2024, dat deze week is gehouden, krijgen vandaag telefonisch te horen of ze in de prijzen zijn gevallen. Alle prijswinnaars treden komende zaterdag (24 februari) om 14.00 uur op tijdens een voor iedereen gratis toegankelijk slotconcert in de Groote Kerk. En dat is een unieke kans om zoveel talent bij elkaar te horen. 

Chrit Wilshaus

Deze week maandag, dinsdag en woensdag waren de voorspeeldagen in Theater Koningshof. Maya Zuzarte (14) mag het tweede voorspeelblok afgelopen maandagmiddag openen en tovert uit haar blokfluit een werk van Vivaldi.

‘Het vergt veel adem en dat is een uitdaging’

Voorafgaand daaraan vertelt ze aan Petra van der Kooij, die de presentatie van de voorspeelmiddag verzorgt, dat er veel verschillende soorten blokfluiten zijn. Van klein tot groot. Zelf speelt ze vanmiddag op een sopraanblokfluit. En dat is in combinatie met de pianobegeleiding bij dit stuk nog niet eens gemakkelijk, vertelt ze. “Het vergt veel adem en dat is een uitdaging.” Andere instrumenten waarop maandagmiddag gespeeld wordt, zijn piano, cello en viool. De kinderen en jongeren die erop spelen, variëren in leeftijd van acht tot en met zestien jaar. 

De Familie Vondenhoff is een bij uitstek muzikale familie, zo blijkt. De tweelingzussen Emma en Roos (15) spelen respectievelijk harp en piano en broer Olaf (12) weet wel raad met zijn viool. “Hoe moet dat dan met oefenen?”, vraagt Van der Kooij zich af. Roos en Olaf blijken thuis te kunnen oefenen. En Emma kan gelukkig met haar harp bij een aardige buurvrouw terecht. Jelmer de Haas (15) vertelt al sinds zijn achtste piano te spelen maar de laatste twee jaar eigenlijk pas echt serieus. Hij trakteert het publiek op een werk van Haydn. Feline Hassoldt is behalve muzikaal ook erg eerlijk. Want op een vraag van de presentator waarom ze voor de cello heeft gekozen antwoordt ze: “Geen idee.” Om daaraan toe te voegen dat ze nog steeds graag piano wil leren spelen. 

Luuk van Kan is acht jaar en vanmiddag de jongste deelnemer. Ook hij speelt cello. Dat doet hij nu vanaf zijn zesde. Half verscholen achter zijn instrument speelt hij, heel knap, een werk van Vivaldi. Als de kinderen bij hun spel begeleid worden, gebeurt dat of door Anastasila Kurilko of door Jean-Baptiste Milon.

De jury bestaat dit jaar uit pianist David Kuyken (voorzitter), trompettist Erwin ter Bogt en violist Quirine Scheffers. Daarnaar gevraagd zegt zij na afloop van het tweede voorspeelblok het tot op dat moment “heel interessant en divers” te hebben gevonden. “Er is dit jaar weer veel talent.” En ze verzekert dat de jury zeker rekening houdt met de verschillen in leeftijd tussen de kinderen. Vandaar dat de deelnemers ook zijn ingedeeld in drie leeftijdscategorieën. Van acht tot en met elf, van twaalf tot en met veertien en van vijftien tot en met achttien jaar. Voor iedere leeftijdsgroep is er een eerste en tweede prijs ingesteld. En verder is er een hoofd- een stimuleringsprijs en zijn er aanmoedigingsprijzen te winnen. Die worden zaterdag bij het slotconcert uitgereikt door burgemeester Gregor Rensen.

Het Jong Talent Concours Maassluis 2024 wordt georganiseerd door Stichting Maassluise Muziekweek en financieel mogelijk gemaakt door een achttal sponsors.