‘Alle Maassluizers kunnen helpen eenzaamheid te verminderen’

Nieuws
Gé Bentvelsen is coördinator van het Vriendschappelijk Huisbezoek Plus.
Gé Bentvelsen is coördinator van het Vriendschappelijk Huisbezoek Plus. (Foto: KLIK)

Meer dan 50% van de inwoners van Maassluis heeft te maken met eenzaamheid en ruim 3.000 Maassluizers voelt zich sterk eenzaam. Een zorgwekkende trend die ook landelijk terug is te zien. Humanitas Nieuwe Waterweg Noord zet zich dagelijks in om eenzaamheid te verminderen en daarbij kunnen ze de hulp van alle Maassluizers goed gebruiken!

Het Vriendschappelijk Huisbezoek Plus is een initiatief van Humanitas Nieuwe Waterweg Noord om eenzaamheid tegen te gaan. Vrijwilligers gaan bij inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam die zich eenzaam voelen langs, gaan in gesprek en stimuleren de inwoner naar activiteiten in de stad te gaan. Bij deze activiteiten kan de inwoner nieuwe contacten aangaan.

“Het begint bij een luisterend oor”, vertelt Gé Bentvelsen, coördinator van het Vriendschappelijk Huisbezoek Plus. “Vaak is er een oorzaak waardoor eenzaamheid is ontstaan. Het is belangrijk dat inwoners eerst hun verhaal kwijt kunnen bij onze vrijwilligers. Dan kunnen we erachter komen waar iemand behoefte aan heeft. De begeleiding is erop gericht dat de inwoner na enige tijd, zonder hulp van de vrijwilliger, voldoende contacten met anderen heeft en zich niet langer eenzaam voelt.”

Digitale technieken

Beeldbellen kan volgens Gé een belangrijk middel zijn om eenzaamheid te verminderen. “Nog veel senioren zijn bang om internet te gebruiken. Er bestaat een angst voor het niet kunnen leren of voor oplichting. En dat is zonde, want het internet brengt zoveel voordelen met zich mee. Prettig en veilig gebruik van internet zoals beeldbellen is ook door de meeste senioren goed te leren. Die kennis nemen we ook mee bij onze huisbezoeken voor het Vriendschappelijk Huisbezoek Plus. Je kunt in contact blijven met familieleden en vrienden, waar ze ook zijn. Ook wanneer je aan huis gebonden bent, kun je via internet met andere inwoners een praatje maken of via internet een leuk spel spelen, met meerdere mensen.”

Eenzaamheid

Gé merkt dat er nog een taboe heerst rondom eenzaamheid. “Mensen schamen zich ervoor, denken dat het hun eigen schuld is. Uit cijfers blijkt dat ruim 3.000 inwoners in Maassluis zich sterk eenzaam voelt. Totaal ervaart ruim 50% van de inwoners van Maassluis eenzaamheid. En vergis je niet: eenzaamheid komt bij alle leeftijden voor, van jong tot oud.” 

De coördinator hoopt dat bewoners meer naar elkaar om gaan zien. “Alle inwoners kunnen helpen eenzaamheid te verminderen door aandacht aan anderen te schenken. We moeten er voor elkaar zijn.”

Wil je weten wat je voor iemand anders kunt betekenen of vrijwilliger worden bij Humanitas Nieuwe Waterweg Noord? Neem dan contact op met Gé Bentvelsen via 06 514 654 59.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KLiK Vrijwilligers.