De jeugd op pad met opruimgrijpers

Nieuws
Op pad met grijpers en vuilniszakken.
Op pad met grijpers en vuilniszakken. (Foto: PR)

De opruimestafette van Maassluis had woensdag 20 maart de middelbare school Revius bereikt. De jeugd van de nieuwe opleiding BLINK had de eer deze etappe te verzorgen. Het uitvoeren van projecten heeft een belangrijke plaats bij deze opleiding. En binnen het actuele project paste de opruimestafette heel goed.

Deze keer werd gestart met een uitgebreide leuke les van “juf” Kettie over zwerfvuil. Voor het begin van de opruimactie buiten werd eerst nog het estafettestokje, de ‘Gouden Grijper’ vanaf de vorige school in ontvangst genomen.

In kleine groepjes gingen de leerlingen in de omgeving van de Revius Mavo aan de slag. Na ongeveer een uur bleek er, ook nu weer, veel zwerfvuil verzameld te zijn.

Dinsdag 26 maart was het de beurt aan S.L.O.W.; een kleine school in het westen. Hier was de uitvoering aan een klein groepje jonge leerlingen. Gewapend met grijpers en vuilniszakken gingen ze in de omgeving het zwerfvuil opruimen. Bijzonder was dat er veel blikjes werden verzameld.

Op woensdag was de actie eerst aan een klas van De Dijck en na het overdragen van de estafette een klas van De Groene Hoek. Van beide klassen werden in kleine groepjes, onder begeleiding van hulpouders, in de wijk rond de scholen de straten, de speelplaatsen en de perkjes van zwerfvuil ontdaan. Na afloop was het resultaat een groot aantal volle vuilniszakken.

Deze actiedag was wethouder Denise Mulder aanwezig om de overdracht van de estafette te begeleiden en om aan te geven dat gemeente het heel belangrijk vindt dat juist de jeugd zich inzet voor een schoner Maassluis. En ook werden de hulpouders bedankt die een handjes mee helpen met deze opruimactie. 

Bij de basisscholen verzorgde “juf” Kettie in een korte stimulerende les vooraf het doel van de actie en achteraf de nabespreking.

Ter herinnering werd aan alle scholen het kunstwerk uitgereikt, een mooie kleurige zeefdruk. De etappe werd begonnen en afgesloten met het overdragen van de Gouden Grijper. De basisscholen kregen een set opruimmateriaal in kinderformaat; aangeschaft uit de donatie van het Fonds Schiedam Vlaardingen en de Rotary. Zo kan de school ook met een eigen actie aan de slag.

De estafette is nu bijna afgelopen, na een pauze is er begin juni de laatste etappe; de Diamant.

De organisatie wordt verzorgd door Stichting Lawine – Operatie Afval samen met de Duurzame Maassluizers.