Syrische supermarkt geopend aan de P.C. Hooftlaan

Nieuws
Tala, Mohammed en Manal Odeh in hun Syrische supermarkt op de P.C. Hooftlaan.
Tala, Mohammed en Manal Odeh in hun Syrische supermarkt op de P.C. Hooftlaan. (Foto: CW)

Mohammed en Manal Odeh openden begin vorige maand - om precies te zijn op 4 maart - voor het eerst de deuren van hun Syrische supermarkt Laya, genoemd naar hun jongste dochter, aan de P.C. Hooftlaan in Maassluis. Waar eerst bloemen en planten werden verkocht, zijn nu producten uit het Midden-Oosten te vinden.

Chrit Wilshaus

Omdat het er steeds onveiliger wordt maar ook omdat hij voor zijn gezin en zichzelf geen toekomstperspectief meer ziet, besluit Mohammed in 2014 uit Syrië te vluchten. Daarvoor is hij binnen dat land al twee keer om veiligheidsoverwegingen verhuisd. De weg van huis naar school was volgens oudste dochter Tala bijvoorbeeld een gevaarlijke route. Zij woont samen met haar moeder en haar zussen sinds 2015 in het kader van de gezinshereniging ook in Maassluis. Tala staat op het punt biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam te gaan studeren en is bij het gesprek aanwezig om soms met het Nederlands van haar ouders te helpen. Als Mohammed uit Syrië vertrekt, is zijn huis evenals zijn dansstudio al door het oorlogsgeweld verwoest. Eenmaal in Maassluis wil hij heel graag weer aan de slag in zijn vakgebied. (In deze krant deed hij eerder zijn verhaal). Maar dat wil niet echt vlotten. Na twee jaar Nederlands leren, geeft hij onder meer dansworkshops in Tilburg op de Hogeschool voor de Dans. En in 2017 geeft hij een jaar lang dansles. Alles op vrijwillige basis. Want het lukt hem tot zijn teleurstelling niet om er ook zijn brood mee te verdienen. “Daarna heb ik bij Flora Holland en bij Post NL gewerkt.” Maar vooral dat laatste blijkt niet zo zijn ding te zijn.

Nog niet

Familie uit Amerika op bezoek in Maassluis adviseert hem voor zichzelf te beginnen. Eventueel willen ze hem daar wel bij helpen. Dat Mohammed en Manal er nog een jaar over doen om de knoop door te hakken, bewijst wel dat ze niet over één nacht ijs zijn gegaan. Het is Manal die het idee oppert een Syrische supermarkt te beginnen in Maassluis. Want een winkel is iets waar de hele familie in kan werken, verduidelijkt ze haar keuze. Overigens heeft Mohammed ook nog met de gedachte rond gelopen een eigen dansstudio te beginnen maar omdat hij het niet weet of hij wel genoeg leerlingen zal kunnen werven, besluit hij daar niet mee verder te gaan. “Maar een Syrische supermarkt was er nog niet in Maassluis!” Over het aanbod is van tevoren goed nagedacht, maakt Mohammed duidelijk. “We proberen het heel divers te houden”, zegt hij. En dat houdt in dat er vooral Arabische producten worden verkocht waar veel vraag naar is en die in andere supermarkten in de stad niet te krijgen zijn. Of waarvoor mensen naar Rotterdam moeten. Van tevoren hebben Manal en Mohammed dat goed onderzocht. Een snelle blik leert dat je in de winkel terecht kunt voor groente, vlees en fruit en meer uiteraard. Klanten weten de winkel inmiddels al goed te vinden. Vooral autochtone stadsgenoten, aldus Tala. Haar moeder, die in Syrië boekhouder is geweest en in de winkel achter de kassa zit – en soms ook vakken vult - vindt dat leuk. “Dan kan ik mijn Nederlands oefenen.” Want dat is toch wel het grootste probleem met nieuwkomers die de Nederlandse taal hebben geleerd: daarna zien ze toch vaak te weinig mensen om wat ze geleerd hebben in de praktijk te kunnen blijven brengen. Het trotste is Manal dat het een echt familiebedrijf is en ook iedereen kan meehelpen, vertelt ze desgevraagd. (Tala zegde haar baan bij een andere supermarkt in Maassluis op om haar ouders te kunnen helpen). Maar ook dat Nederlanders in de winkel komen die bepaalde producten helemaal niet kennen. “Dat leggen we dan uit. Ik vind het wel leuk om dat te doen en zo de Arabische keuken te kunnen introduceren.”

Inrichten winkel

De Arabische producten die in zijn supermarkt te koop zijn, betrekt Mohammed van een groothandel in de regio. Hij denkt erover na om het assortiment uit te breiden. Ondertussen heeft Tala op haar mobiel het filmpje gevonden van het inrichten van de winkel. Het optuigen van alles en het vullen van de supermarkt met producten gebeurde in een paar weken waarin hard is gewerkt. Manal en Mohammed hopen dat veel Maassluizers de weg naar hun supermarkt zullen weten te vinden; ze ontvangen je in ieder geval graag.