Projecten hoeven niet te worden stilgelegd door uitspraak Raad van State

Politiek
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Door de stikstofuitspraak die de Raad van State onlangs deed hoeven bouwprojecten in Maassluis niet te worden stilgelegd. Wel zal het vonnis gevolgen hebben voor toekomstige projecten. Dat stelt wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) desgevraagd.

Chrit Wilshaus

Concreet bekent het dat aan de hand van een modelberekening vooraf moet worden vastgesteld wat de stikstofuitstoot is in zowel de bouw- als in de gebruiksfase. Dus als een project is opgeleverd. Voorheen gold die calculatie alleen voor laatstgenoemde fase. 

Volgens Kuiper houdt dit in dat een aantal zaken in de vergunningsfase opnieuw moet worden berekend. “Maar het is niet zo dat bouwprojecten nu worden stilgelegd, die gaan gewoon door; het gaat om vergunningen die nog in de pijplijn zitten, die zullen opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden.” 

Specialisten moeten dat werk gaan doen en dat is juist waar de schoen wringt. De wethouder: “In heel Nederland is iedereen dit nu aan het doen. Bureaus die dit soort berekeningen maken, zijn nu zwaar overbelast. Je moet als gemeente echt leuren en trekken om ervoor te zorgen dat het voor elkaar komt. Bovendien komen er nu ook veel andere uitdagingen op ons af.”

De uitspraak van de Raad van State veegt de reparatiewetgeving in de vorm van de Wet Natuurbescherming uit 2021 van tafel. Wethouder Kuiper: “Het gaat de Raad van State om het beschermen van kwetsbare natuur. De Raad van State heeft geoordeeld dat voornoemde bouwvrijstelling dus niet voldoet aan het Europees Natuurbeschermingsrecht. Aangetoond moet worden dat er verder geen schade wordt berokkend aan beschermde natuurgebieden. Voor Maassluis is de stikstof gevoelige natuur de Solleveld- en Kapittelduinen in Hoek van Holland. Dat is een Natura 2000-gebied. Ik wil echt zeggen: we bestuderen het, doen ons best en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat we kunnen blijven bouwen aan voldoende, betaalbare woningen voor onze inwoners.”