Sparren over bomen, vogels en sportzaal

Politiek
De bomen waar het allemaal om draait.
De bomen waar het allemaal om draait. (Foto: CW)

Roekeloos of roekenloos. Dat was – in vogelvlucht – waar het dinsdagavond in de commissie over ging. Het had allemaal te maken met de voorgenomen bomenkap vlak bij de locatie aan de Sportlaan waar besloten is om een sportzaal te gaan bouwen.

Chrit Wilshaus

Dat die er nog steeds niet staat, komt omdat roeken, een beschermde vogelsoort, zonder zich daar zelf bewust van te zijn, de bouw al jaren ophouden. Daarvoor zouden een aantal bomen gekapt moeten worden. GroenLinks, daarbij gesteund door de natuurvrienden van de KNVV, is daar fel op tegen, stelde er vragen over, kreeg antwoord van het college maar bleef alsnog met vragen zitten. Reden het onderwerp alsnog te agenderen. Voor wie het niet heeft gevolgd: de rechter heeft een voorlopige voorziening, zoiets als een voorlopige beslissing, getroffen en dat betekent dat de kapvergunning voorlopig is opgeschort. Raoul Kleijwegt (GroenLinks) wilde van de wethouders Denise Mulder (Maassluis Belang) en Sjoerd Kuiper (PvdA) weten hoe het nu verder moet want de uitvoering van het bouwplan ligt nog steeds stil.

‘We gaan sporten’

Een meerderheid van de raadsfracties is dat een doorn in het oog, zo bleek dinsdagavond. Zo verzuchtte Paul Luijenburg (PvdA) dat Maassluis als het om sportaccommodaties gaat het lachertje van de omgeving aan het worden is. En Mehmet Çiçek (CDA) zei te vrezen dat als alles in dit tempo doorgaat zelfs zijn kleinkinderen er in de toekomst nog steeds niet kunnen sporten. Voor Huub Paalvast (VSP-steunraadslid) was het duidelijk: “We gaan sporten.” Het college heeft overigens al voorgesteld de sportzaal ongeveer tien meter ‘op te schuiven.’ Maar voor Kleijwegt is dat niet genoeg. Of de zaal niet op pootjes gezet kon worden, vroeg hij zich hardop af. Dan kon er onder geparkeerd worden. Collega-raadsleden zien dat vanwege de kosten echter niet zitten. Ook had de participatie rondom het bouwproject beter gekund, oordeelde de aanvoerder van GroenLinks samen met Bert de Reuver (D66-steunraadslid) en Peter Anker (ChristenUnie-steunraadslid).

Andere boom

Dick Snoeck (VVD) verwoordde dinsdagavond het standpunt van een commissiemeerderheid. Hoewel hij dat niet zo letterlijk zei, kunnen GroenLinks en aanverwante vogelvrienden wat hem betreft de boom in, in de hoop dat die dan vervolgens omvalt. De VVD-voorman zei desgevraagd voor sloop van de boom/bomen te zijn. “Die vogeltjes gaan heus wel in een andere boom zitten”, was zijn argument. En hoewel Snoeck geen ornitholoog is, heeft hij daar zeer waarschijnlijk gelijk in. Dat de rechter het gebied kenmerkt als bos, vindt hij onterecht. “Ik voetbalde er vroeger en klom in de oude brandweerauto die er stond. Maar nu mag je het gebied niet meer in omdat het er te gevaarlijk is.”

Extra onderzoek

Wethouder Mulder reageerde op een vraag van Kleijwegt dat de gemeente natuurbehoud “natuurlijk belangrijk vindt.” En verder dat er extra ecologisch onderzoek wordt gedaan en zij de resultaten daarvan afwacht. Na de zomer kan ze waarschijnlijk meer duidelijkheid geven. Participatie kan volgens Mulder altijd beter maar zij sprak tegen dat daar helemaal geen sprake van was geweest. Wethouder Kuiper gaf aan eerst te willen wachten op een definitieve gerechtelijke uitspraak. In de tussentijd blijven de roeken hoog in de boom zitten.