European Cup goud voor Mahorokan-judoka Joshua de Lange

Sport
Joshua de Lange
Joshua de Lange (Foto: Mahorokan)

Lange tijd was het door de (internationale) coronaregels onzeker hoe het kwalificatietraject zou gaan verlopen voor de cadetten (onder 18 jaar) van Mahorokan. Onlangs kwam hier meer duidelijkheid in en zijn Isabel van Maren (-63 kg), Yannick Bosveld (-66 kg) en Joshua de Lange (-73 kg) namens de Judo Bond Nederland geselecteerd voor de European Cadet Tour.

Tijdens de maanden februari t/m april zullen zij tijdens drie European Cups uitkomen en zullen de resultaten meetellen voor kwalificatie aan een EK en WK later in het seizoen.

Vorig weekend hebben de drie Mahorokan-judoka’s deelgenomen aan de European Cup in het Italiaanse Lignano. Door de strenge coronaregels van de Italiaanse regering werd het toernooi in een judobubbel op een vakantiepark afgewerkt. Alleen judoka’s, coaches en officials konden hier aanwezig zijn.

Op de trainingen liet Joshua de Lange al zien dat hij in goede vorm verkeerde, maar ook hier, in competitievorm, zou hij dat dit weekend met uitstekend judo laten zien. Na in de eerste ronde de als eerste geplaatste Tavoletta (Italië) op de grond te hebben verslagen gingen ook de Italianen Calvi (kwartfinale) en Feletti (halve finale) tegen Joshua met vol punt onderuit.

In de finale trof Joshua de Italiaans kampioen Articolo en wist hij deze al na 30 seconde met een geweldige heupworp vol op zijn rug te gooien en het goud binnen te halen.

Lange tijd leek het erop, dat ook Isabel de finale zou halen, want na overtuigende overwinningen op de Italiaanse Pede en Covre was de Oostenrijkse Schoegl de volgende tegenstandster in de halve finale. In een spannende wedstrijd, die in de reguliere wedstrijdtijd van 4 minuten niet beslist kon worden, werd er volgens de golden score verlengd. Helaas werd 4 minuten in deze golden score een actie van Isabel door Schoegl overgenomen, waardoor Isabel werd veroordeeld tot de wedstrijd om het brons.

Ook deze kleine finale tegen Maddaloni (Italië) was een thriller en kon ook pas in de golden score worden beslist in het nadeel van Isabel, waardoor ze net buiten het podium viel, maar zij kan wel terugkijken op een uitstekende toernooidag.

Voor Yannick bleek de eerste ronde tevens het eindstation, daar de Tjech Otevrel in deze partij er met de winst vandoor ging. Een herkansing zat er voor Yannick niet meer in, omdat deze Tjech ook voortijdig werd uitgeschakeld.