Dijkvogels G1 wint de Special Olympics in Twente

Sport
In totaal deden er drie teams van Dijkvogels mee aan dit evenement.
In totaal deden er drie teams van Dijkvogels mee aan dit evenement. (Foto: Dijkvogels)

Op vrijdag 10 juni jl. vertrok er een bus vol spelers en begeleiders, vanaf het terrein van CKV Dijkvogels, naar de Special Olympics in Twente. Een tweejaarlijks driedaags evenement voor mensen met een beperking, dat een aantal jaren niet door is gegaan vanwege de corona-maatregelen.

Special werd het dit weekend zeker, de bus werd bestuurd door de moeder van één van de G korfbal spelers, met haar man als assistent.

Er moesten 27 G-spelers het veld op, verdeelt in drie teams. Maar allereerst moest de opening in Hengelo bijgewoond worden, waar onder andere onder het toeziend oog van professor Pieter van Vollenhoven, de Olympische vlam ontstoken werd. Per provincie kwam er een parade aan spelers met een beperking in allerlei takken van sport, die zich presenteerden in het Fanny Blankers Koen stadion in Hengelo. De spelers hadden hun eerste juichmomentje te pakken, ook een paar coaches van Dijkvogels, want die mochten met de daar aanwezige Mark Tuitert op de foto.

Na de nodige nachtrust, voor de club van Dijkvogels in een kampeerboerderij in Lettele, moesten de G-korfbalspelers de strijd aanbinden op het terrein van sportclub Amacitia in Vriezenveen. Het werd een zware warme dag met spanning en sensatie, een lach en een traan, smeren en masseren, noem maar op. Aan het einde van de zaterdag werd besloten het tweede G-team van Dijkvogels eruit te halen, dit omdat er veel spelers uitvielen door warmte en oververmoeidheid. De spelers die nog wel fit waren konden nu verdeeld worden als invallers over de twee andere teams.

De G1 van Dijkvogels stond er goed voor, maar had dan ook te maken met bekende teams als tegenstander en de normaal gangbare regels voor het korfballen. De G3 van Dijkvogels kreeg het moeilijk. De spelers moesten in plaats van 8 tegen 8 nu 4 tegen 4 mensen spelen en dat was, ondanks dat er op geoefend was, lastig. De teams uit Wolvega, Apeldoorn en Amsterdam waren niet anders gewend. De volgende dag verliep een stuk beter, het bleek minder warm op het veld en er waren nu voldoende wissels beschikbaar.

Nu kwam het G3 team op meer winst te staan, zodat zij uiteindelijk eindigde op de tweede plaats in poule 6 van de wedstrijden. Die winst was ook te danken aan de aanmoedigingen van familie van de spelers die naar Twente gekomen waren voor de nodige mentale ondersteuning. Het G2 team van Dijkvogels kreeg uiteindelijk ook nog een medaille.

Fijn was ook dat de organisatie van het Korfbalspel in Vriezenveen goed geolied was. Het optreden van de scheidsrechters werd daarbij gekenmerkt door geduld, duidelijkheid met uitleg waarom er gefloten werd maar ook, niet minder belangrijk, met een grote dosis humor.

Het G1 team van Dijkvogels ging, zoals bij eerdere Special Olympics, weer de strijd aan met het G1 team van sportclub Tempo uit Alphen aan de Rijn. Ze behaalden samen met Dijkvogels een zelfde aantal punten. Het doelsaldo gaf de doorslag de G1 van Dijkvogels werd kampioen!