Fietspromo op herhaling in het Sauerland

Sport
Dit jaar keerden de Fietspromo's terug naar het Sauerland.
Dit jaar keerden de Fietspromo's terug naar het Sauerland. (Foto: Fietspromo)

Vorig jaar keerde een Fietspromo delegatie na een corona-pauze van twee jaar terug naar het Sauerland. Dit was vorig jaar zo goed bevallen dat werd besloten om tijdens het Hemelvaartsweekend in 2023 terug te keren naar bungalowpark Villas Winterberg in NeuAstenberg op bijna 800 meter hoogte in de buurt van Winterberg. 

Door de positieve ervaringen uit eerdere uitvoeringen reisden dit jaar zelfs een groep van 36 Fietspromo’s af naar de heuvels van het Sauerland om daar de nodige hoogtemeters te maken. Het onderkomen was hetzelfde gebleven en vormde de uitvalsbasis voor de diverse fietsroutes oplopende van 30, 45, 75 tot zelfs 100 km. Door de hoge ligging van het kampement eindigde dus bijna iedere rit met een pittige klim naar het eindpunt.

Op Hemelvaartsdag reisde het Fietspromo contigent ’s morgens af naar Duitsland. ’s Middags hadden sommige deelnemers de moed om de eerste hoogtemeters te verkennen in een rit van 45 km met een ruim 650 hoogte meters rondom Winterberg. Een uitstekend begin maar door een weg-opbreking, moest de koers worden verlegd en werd de rit opgerekt tot 60 km. Ondertussen werd door de thuisblijvers een smakelijke buffetmaaltijd bereid voor het avondeten wat daarna gezamenlijk werd genuttigd.
Ook het Sauerland ontkwam dit jaar niet aan een koud voorjaar wat ook tijdens het Hemelvaartsweekend werd voortgezet. De tweede dag startte daardoor met een temperatuur van nauwelijks 8 graden. Prima tijdens een klimmetje, maar koud tijdens de afdaling. Ondanks de temperatuur waren deze ochtend wel alle Fietspromo’s op de afspraak en kon er in meerdere groepen voor de verschillende afstanden worden gestart. Hoewel het Sauerland geen echte cols van naam kent, waren de uitdagingen er niet minder om en moesten sommige Fietspromo tijdens hun rit bijna 1500 hoogtemeters overwinnen met soms klimmetjes tot wel 15%.

’s Avonds was er geen gelegenheid om gezamenlijk in het zonnetje uit blazen van de inspanningen, maar het sociale onderonsje van de reis werd toch ruimschoots ingevuld tijdens de avondmaaltijd in een lokaal Italiaans restaurant. Sommigen herstelden goed op de pasta-maaltijd, anderen misschien iets minder. Er werden daarom voor de derde dag nieuwe plannen gesmeed en routes gemaakt om weer voor ieder wat wils aan te bieden. De stoempers onder de groep plakten er nog een rit van meer dan 100 km aan en anderen besloten de wandelschoenen aan te trekken voor een “hike” in de omgeving.

Het weekend werd ’s avonds wel weer met een uitstekend verzorgde BBQ afgesloten en er werd nog lang nagepraat over ieders ervaringen. Kortom weer zo’n typische Fietspromo weekend met voor ieder wat wils.

Het komende Pinksterweekeinde staan er alweer twee ritten van 45 en 85 km over Voorne Putten op het programma naar respectievelijk Zuidland en Hellevoetsluis. En ook voor Tweede Pinksterdag worden weer allerhande fietsinitiatieven ontplooid.

Kijk voor meer informatie op www.fietspromo.nl.  Hier is ook een overzicht van het totale fietsprogramma voor 2023 te vinden.