RCL Leiderdorp wint toernooi van jarige Old Stars

Sport
Wethouder Corine Bronsveld (CDA) overhandigt de symbolische cheque van 250 euro aan BCFK-voorzitter Nico de Borst. Naast hem staat oud-Spartaan Piet de Vries. Achter de portefeuillehouder staat Old Stars Walking Football Excelsior Maassluis-voorzitter Kees Boog en helemaal rechts Wim Smit, ook van die club.
Wethouder Corine Bronsveld (CDA) overhandigt de symbolische cheque van 250 euro aan BCFK-voorzitter Nico de Borst. Naast hem staat oud-Spartaan Piet de Vries. Achter de portefeuillehouder staat Old Stars Walking Football Excelsior Maassluis-voorzitter Kees Boog en helemaal rechts Wim Smit, ook van die club. (Foto: CW)

Old Stars Walking Football Excelsior Maassluis bestond vorige week donderdag alweer vijf jaar. Iets om bij stil te staan dus. En om te vieren met een toernooi bij het eveneens jarige Excelsior Maassluis. 105 jaar werd deze voetbalclub. RCL uit Leiderdorp behaalde de eerste plaats op het Old Starsverjaardagsfeestje.

Chrit Wilshaus

Het was voor het tweede achtereenvolgende jaar dat de Old Stars een toernooi organiseerden. Wethouder Corine Bronsveld was uitgenodigd voor de ‘aftrap’. Op pumps, haar werkschoenen, hoort het collegelid wat van haar verwacht wordt. Volgens het collegelid beleven veel mensen wekelijks plezier aan loopvoetbal, wordt wie mee wil doen met open armen ontvangen en dragen de Old Stars “op een ontzettend mooie manier bij aan de gezondheid en gezelligheid” in Maassluis. “Ik denk dat het mooi is dat we walking football hebben in onze gemeente. Voor jullie maar ook voor de hele stad en ik hoop dat nog veel mensen veel plezier aan alle maandagochtenden mogen beleven.” Vervolgens overhandigde de portefeuillehouder namens de gemeente een symbolische cheque van 250 euro voor het goede doel.

Kwetsbare kinderen

Dat goede doel was deze keer Breath Care for Kids (BCFK). Deze stichting wil kwetsbare kinderen in uitzichtloze situaties zonder ouderlijke zorg, ongeacht religie, huidskleur, afkomst of overtuiging, een kans geven om alsnog een evenwichtig toekomst op te bouwen. Met dat doel werkt BCFK samen met lokale hulporganisaties. In Georgië, Roemenië en Oekraïne wonen kinderen in door de stichting aangekocht huizen, die speciaal voor hen geschikt zijn gemaakt. Verder zorgt de stichting voor voorzieningen op het gebied van gezondheid, educatie, veiligheid en welzijn. BCFK concentreert zich sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne op de achterblijvers. Vooral de bewoners in de Kharkiv-regio en in de Donbas hebben de aandacht van de stichting. Voorzitter Nico de Borst vlak voor aanvang van het toernooi: “Met de opbrengst van vandaag willen wij een mobiel leslokaal aanschaffen want de oorlog woedt daar in alle hevigheid. We zitten ongeveer vijftig kilometer van Bachmoet vandaan. Een stad die helemaal vernietigd is door de Russen. Als Stichting willen wij ons steentje bijdragen om de nood van de achterblijvers een beetje te ledigen. We zijn trouwens vijftien kinderen kwijtgeraakt doordat die kinderen toen de Oekraïners het gebied bevrijdden door de Russen zijn ontvoerd naar Russisch grondgebied.” Zij zijn waarschijnlijk 500 kilometer Rusland ingebracht, leidt De Borst af uit berichten die hij daarover ontving. “Daar word ik ‘s nachts best wel eens wakker van; dit soort gebeurtenissen maakt dat ik mij vol inzet voor de mensen in Oekraïne.”

Piet de Vries

En dan is het tijd voor de aftrap. Dat wil zeggen dat wethouder Bronsveld, pumps in haar rechterhand, de bal blootsvoets naar Piet de Vries speelt, die hem professioneel weet te stoppen. De 84-jarige oud-voetballer was speciaal uitgenodigd om dit te komen doen en is, naar verluidt, nog één van de twee overgebleven spelers van het Spartaelftal wat in 1959 kampioen van Nederland werd. De Vries speelde overigens tien seizoenen bij Sparta en won tweemaal de KNVB-beker. Eerste van het toernooi werd RCL uit Leiderdorp, gevolgd door FC Utrecht. Verder namen teams deel van onder meer Sparta, FC ’s-Gravenzande en Feijenoord. Excelsior was met twee teams present. Bij het Walking Footballtoernooi van de vijfjarige Old Stars werd samengewerkt met Sparta. Sparta en Excelsior werken al jaren samen. Jong Sparta en spelers van onder de achttien spelen al hun thuiswedstrijden trouwens bij Excelsior Maassluis. Reden hiervoor is de renovatie van het eigen complex en het feit dat het kasteel, zoals het genoemd wordt, alleen voorbehouden is voor Sparta 1.

Het toernooi in het kader van vijf jaar Old Stars Walking Football Excelsior Maassluis leverde voor BCFK het mooie bedrag van circa 3500 euro op. Kijk voor meer informatie over deze stichting op www.breathcareforkids.com.