Waarschuwing: ‘Zwem ondanks hitte nog niet in buitenwater’

Uitgaan
Een korte plons of even pootjebaden is prima, maar het water is volgens de Reddingsbrigade nog te koud om er lang in te verblijven.
Een korte plons of even pootjebaden is prima, maar het water is volgens de Reddingsbrigade nog te koud om er lang in te verblijven. (Foto: Pixabay)

De temperaturen stijgen dit weekend naar recordhoogtes, met sommige plekken die de dertig graden aantikken. Het perfecte weer om verkoeling te zoeken in het water, zou je denken. Maar wees gewaarschuwd: de Reddingsbrigade Nederland raadt zwemmen af vanwege de lage watertemperatuur. Gelukkig zijn er op veel stranden gratis zonnebrandcrème beschikbaar bij speciale palen.

Een woordvoerder van de Reddingsbrigade waarschuwt dat een kort pootje baden of een snelle duik geen probleem is, maar volledig zwemmen wordt afgeraden vanwege het koude water. Momenteel schommelt de watertemperatuur rond de 14 graden en bereiken veel binnenwateren niet veel hogere temperaturen. Rijkswaterstaat houdt de actuele watertemperaturen in het hele land nauwlettend in de gaten.

Onderkoeling en kramp

Het koude water brengt risico’s met zich mee voor degenen die langere tijd in het water blijven. Onderkoeling en kramp liggen op de loer. “Als je gaat zwemmen en je krijgt kramp in zee, bestaat de kans dat je niet meer kunt zwemmen en zelfs onder water verdwijnt”, waarschuwt de woordvoerder van de Reddingsbrigade.

Om veilig te blijven, is het advies om nooit alleen het water in te gaan en altijd iemand aan de kant te vragen om een oogje in het zeil te houden. Daarnaast is het van groot belang om de waarschuwingsvlaggen in de gaten te houden, die aangeven of het veilig is om te zwemmen. Geniet dus zeker van het strand, maar wees voorzichtig en neem de nodige voorzorgsmaatregelen voordat je het water in gaat.