Plasklachten die veel voorkomen zijn: vaak moeten plassen, hevige aandrang en een zwakke of onderbroken urinestraal.
Plasklachten die veel voorkomen zijn: vaak moeten plassen, hevige aandrang en een zwakke of onderbroken urinestraal. (Foto: HvdM)

Meer dan de helft van de Zuid-Hollandse mannen van 50 jaar en ouder heeft plasproblemen

Zorg

Morgen is het Nationale Plasdag. Deze dag is er om plasklachten bespreekbaar te maken. Dat is hard nodig. Want over plasklachten praten is voor veel mannen nog steeds taboe. Terwijl meer dan de helft (51%) van de Zuid-Hollandse mannen van 50 jaar en ouder weleens problemen heeft met plassen, zo blijkt uit nieuw onderzoek*. De plasklachten kunnen grote impact hebben op hun dagelijkse leven.

Plasklachten die veel voorkomen zijn: vaak moeten plassen, hevige aandrang en een zwakke of onderbroken urinestraal. Plasklachten kunnen zorgen voor een slechte nachtrust. Ook overdag moet er altijd een toilet in de buurt zijn, waardoor mannen met plasklachten niet graag de deur meer uitgaan. In de ergste gevallen kunnen plasklachten leiden tot depressies. Door angst en schaamte duurt het vaak lang voordat ze hulp zoeken. Terwijl er goede behandelingen voor zijn.

Drie redenen om hulp te zoeken:

1. Je klachten kunnen erger worden

Bij een derde van de mannen worden de klachten erger. Plasklachten bij mannen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een vergrote prostaat. De prostaat blijft doorgroeien als je ouder wordt. Hierdoor kan de prostaat de urinebuis steeds verder blokkeren.

2. Je hoeft geen ingrijpende operatie te ondergaan

Medicatie is de eerste behandeloptie. Als dat niet voldoende werkt of als je last hebt van de bijwerkingen, zijn er ook nog andere opties. De UroLift-ingreep is hier een voorbeeld van. Bij deze ingreep worden kleine klemmetjes ingebracht die het prostaatweefsel opzij houden. De ingreep vermindert de klachten, waardoor je weer onbezorgd de deur uit kan. Er hoeft geen prostaatweefsel weggesneden, verwijderd of verhit te worden. In de meeste gevallen kan je binnen een paar uur weer naar huis, zonder katheter.

3. Je seksleven hoeft er niet onder te lijden

Het klopt dat sommige behandelmethoden, waaronder medicatie, invloed kunnen hebben op het krijgen van erecties en zaadlozingen. Maar er zijn ook behandelopties waarbij dit niet zo is. Zoals de UroLift-ingreep. Bespreek de klachten met je huisarts of uroloog om te zien welke behandelmethode het beste bij jouw klachten past.

Nu last van plasklachten? Deze tips helpen je.

Drink de aanbevolen 2 liter water, verspreid over de dag. Geconcentreerde urine prikkelt de blaas meer.Vermijd dranken die de urinewegen irriteren, zoals alcohol en cafeïne. Let op wat je eet. Eet meer groenten en minder dierlijke eiwitten. Probeer ook pittige specerijen en kruiden te vermijden. Die prikkelen de blaas.Blijf voldoende bewegen. Denk aan wandelen, tuinieren of zwemmen. Stop met roken. Dat kan het blaasslijmvlies irriteren.

* Over het onderzoek:

Het onderzoek is van 5 t/m 8 september 2022 uitgevoerd door PanelWizard. Er namen ruim 1600 Nederlandse mannen van 50 jaar en ouder deel aan het onderzoek.

Afbeelding
Extra nachtafsluiting A20 richting Hoek van Holland tussen Vlaardingen en Maassluis Algemeen 29 sep, 10:13
Afbeelding
College overlegt met COA over verlenging verblijf noodopvang Algemeen 29 sep, 08:31
Afbeelding
Passie voor Chocolade biedt ook workshops aan Partnerbijdrage 29 sep, 08:00
Afbeelding
Restaurant Haven Indah door rechtbank in gelijk gesteld Algemeen 29 sep, 07:46
Afbeelding
Toeslag voor energie is verhoogd Algemeen 29 sep, 07:31
Afbeelding
Van Kortenhof Vuurwerkspektakel tijdens de Furieade Algemeen 28 sep, 18:49
Afbeelding
Nationale Ouderendag: ANBO deelt bloemetjes uit Algemeen 28 sep, 10:56
Afbeelding
Niemand van zijn familie woont nu nog in Syrië Algemeen 28 sep, 08:27
Afbeelding
‘In de natste maand van het jaar regent het niet het vaakst’ Weer 27 sep, 18:28
Afbeelding
Fantastische Felix te zien in Groote Kerk Maassluis Algemeen 27 sep, 16:58
Afbeelding
17-jarig bestaan Gallery RitsARt: Kunst tijdens Furieade Algemeen 27 sep, 15:21
Afbeelding
Burendag VVE Molenstaete groot succes Algemeen 27 sep, 14:39
Afbeelding
Twee Mahorokan judoka’s naar TeamNL op Papendal Sport 27 sep, 12:57
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.