Ondanks verbod, veel knallen in Noord-Holland noord

Algemeen
Ambulance en brandweer kregen dit jaar minder meldingen dan vorig jaar.
Ambulance en brandweer kregen dit jaar minder meldingen dan vorig jaar. ((Foto: aangeleverd))

Ook al gold er in de diverse gemeenten in Noord-Holland noord een vuurwerkverbod, deze Oud en Nieuw werd er nog flink geknald. Ondanks dat feit kregen de ambulance- en brandweerhulpverleners van deze regio minder meldingen dan bij de vorige jaarwisseling.

Er waren dit jaar opvallend minder branden: 36, vorige jaarwisseling waren dat er 99. In Wognum was er een explosie in een fietstunnel, het leek om een vuurwerkbom te gaan. Het incident was vlakbij een ambulancepost van de veiligheidsregio. Het ambulancepersoneel in de post schrok enorm van de enorme klap. De ramen bolden naar binnen door de drukgolf, een ruit raakte beschadigd. De politie is op zoek naar getuigen van de vernieling van een fietstunneltje onder de A.C. de Graafweg in Wognum. De politie is bereikbaar op tel. 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op tel. 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). De politie is met name op zoek naar beelden van weggebruikers met een dashcam.

Sfeer

Medemblik telde 18 incidenten, Koggenland drie en Opmeer eentje. Op sommige plekken was er een gespannen sfeer. In Ursem stak een groep jongeren zwaar vuurwerk af en stak een olievat in brand. Hulpverleners van brandweer en ambulance maakten deze jaarwisseling geen melding van agressie die direct tegen hen was gericht. De meeste brandmeldingen kwamen tussen 20.00 uur en middernacht. Het ging met name om container- en buitenbranden. Rond 03.00 uur rukten meerdere blusvoertuigen uit voor een brand in een stolpboerderij in Wognum. De brand is geblust, de bewoners bleven ongedeerd. De brand had niet met vuurwerk te maken.

Incidenten

De brandweer- en ambulancehulpverleners kregen in totaal 190 incidenten uit Noord-Holland noord te verwerken, in de tijd tussen 08.00 uur op 31 december en 08.00 uur op 1 januari. Tijdens de vorige jaarwisseling ging het om 269 incidenten.