Sam’s Kledingactie voor Congo in gemeente Koggenland, Opmeer en Medemblik

Algemeen
Doneer uw kleding aan Sam's Kledingactie.
Doneer uw kleding aan Sam's Kledingactie. (Foto: Petterik Wiggers voor Cordaid.)

Sam’s Kledingactie organiseert een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te halen voor het goede doel. Deze keer is er gekozen voor hulp aan de democratische republiek Congo voor betere leeromstandigheden voor schoolkinderen.

De honderden vrijwilligers van Sam’s Kledingactie zamelen, grotendeels, het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. Wie herdraagbare kleding en schoenen heeft kan deze zaterdag 20 maart inleveren bij A. Harders, Schoolweg 3a in Andijk; G. Ruiter-Greuter, Neuvel 11 in Wervershoof; de heer Koolhaas, Dorpsweg 199 in Twisk, S. Koopman, Dorpsstraat 54 in Nibbixwoud; T. Sneek-Smit, Driestedenweg 145 in De Weere en A. Timmer, Walingsdijk 91 in Ursem. Deze Sam’s vrijwilligers staan deze dag klaar om de goederen in ontvangst te nemen.

De Democratische Republiek Congo (DRC), worstelt al jaren met de gevolgen van extreme armoede en continue oplaaiende conflicten. Hierdoor gaan 5,2 miljoen kinderen niet naar de basisschool. Drie op de tien meisjes gaan niet naar school. Gebrek aan geld om voor de school te betalen is de belangrijkste reden dat de kinderen niet naar school gaan. Ze worden vaak thuisgehouden om op hun kleinere broertjes of zusjes te passen, voor het huishouden te zorgen of om op het land te werken. Ook als ouders ziek worden of overlijden, is het oudste kind vaak vanzelfsprekend verantwoordelijk voor de rest van het gezin. Daarbij zijn de omstandigheden op de scholen (gebrek aan bankjes en sanitaire voorzieningen) ook een belangrijke reden om niet naar school te gaan of op school te blijven.

Omdat de slechte staat van de scholen en beperkte voorzieningen voor een groot deel debet aan het feit dat kinderen niet naar school wil Cordaid hulp bieden. Samen met de gemeenschappen in onder andere de stad Kananga, in de provincie Kasaï Centraal, zal de hulporganisatie in totaal 25 scholen en klaslokalen renoveren en worden waterpunten en sanitaire voorzieningen aangelegd. Cordaid verwacht dat door de bouw van sanitaire voorzieningen en de rehabilitatie van klaslokalen de leeromgeving van kinderen duurzaam verbeterd.

Ook worden materialen aangekocht om scholen te helpen met de preventie van COVID-19. Cordaid voorziet elke school van een kit met preventiemiddelen tegen infectie met corona.

Meer informatie is te vinden op www.samskledingactie.nl.