Heropening tijdens stoomweekend in Medemblik

Algemeen
Helpen met stoken in het Stoommachinemuseum.
Helpen met stoken in het Stoommachinemuseum. ((Foto: Kenneth Stamp))

Bij het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, zijn we klaar om er een fantastisch stoomseizoen van te maken. De machines hebben afgelopen weken proefgedraaid en we popelen om weer aan de slag te gaan. Woensdag 9 juni is het zover! Vanaf deze dag is het museum weer geopend en verwelkomen we je graag. In het weekend van 12 en 13 juni starten we gelijk met een stoomweekend en kun je de machines in werking zien. Bezoek je het museum op zondag, dan tref je de smid in de oude smederij van het gemaal waar hij zijn smeedkunsten toont en jong en oud vermaakt met zijn verhalen.

Een week later tijdens het Jubileumweekend op zaterdag 19 en zondag 20 juni draaien niet alleen de machines binnen maar worden ook enkele machines in de machinetuin onder stoom gebracht, evenals de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven. Je hoort het gepiep en geknars van de draaiende emmers al van ver. De stoomhijskraan tilt hele boomstammen op de stoomraamzaag waar ze tot planken worden gezaagd. De Henschel stoomwals, de nieuwe aanwinst van het museum, maakt zijn eerste rondjes over het museumterrein en op zondag houden we demonstraties met de hoofdstoommachine van het gemaal. Kortom, alles wat draaien kan, draait!

Museumrondvaarten

Tijdens het Jubileumweekend neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder zijn passagiers in een klein uur mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Onderweg vertelt hij allerlei wetenswaardigheden over het gebied. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Het dragen van een mondkapje is dan verplicht. Tarieven museumbezoek én rondvaart: kinderen 5 tot 12 jaar € 12,50, volwassenen en vanaf 13 jaar € 15. Museumkaarthouders betalen € 8 per rondvaart. Reserveren combinatietickets via 0227 544732.

In het museum is een veilige looproute uitgezet en de anderhalvemetermaatregel blijft van kracht, evenals het dragen van een mondkapje. Reserveer voor je bezoek een tijdslot en koop online een ticket via www.stoommachinemuseum.nl.

Nederlands Stoommachinemuseum Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik Telefoonnummer: 0227-544732 Openingstijden dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Toegangsprijzen: kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00 Jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 9,00 Museumkaarthouders gratis