Fietsjesvoorminima.nl geeft gratis fietsen weg aan kinderen én volwassenen

Algemeen
Geert Oosterhuis en Lida Kooijman namen van de kleuters van De Schelp de kinderfietsjes in ontvangst.
Geert Oosterhuis en Lida Kooijman namen van de kleuters van De Schelp de kinderfietsjes in ontvangst. (Foto: Foto Hoekstra)

Drie kleutergroepen van basisschool De Schelp in Wervershoof werkten de afgelopen weken aan het thema ‘De fietswerkplaats’. Kleuters namen oude fietsjes mee waaraan werd gesleuteld op school. Daarna wilde de school de tien kinderfietsjes én een autoped schenken aan een goed doel: Fietsjesvoorminima. Daarom kwamen Geert Oosterhuis van Life Builders en Lida Kooijman van de actie ‘Fietsjesvoorminima’ uit Hoorn donderdagochtend 1 juli naar Wervershoof om dit mooie cadeau in ontvangst te nemen.

Jan en Lida Kooijman uit Zwaag van ‘Fietsjesvoorminima’ kregen onlangs een ruimte in het gebouw van Life Builders, aan Dampten 16 in Hoorn. “In het pand zijn allemaal stichtingen vertegenwoordigd die mensen helpen en daar passen wij perfect tussen. Wij maken gezinnen, die het niet breed hebben, blij met gratis (kinder)fietsen. Het gebaar van de kleuters en leerkrachten van De Schelp vinden wij geweldig. We zijn ze heel dankbaar. Met de gekregen fietsjes kunnen wij andere kinderen blij maken. Hoe mooi is dat? Bij deze willen mijn rechterhand Ralf en wij, samen met Ton, Mirko en Geert van Lifebuilders, het hele leerkrachtenteam en natuurlijk alle kleuters van De Schelp heel hartelijk bedanken!”

Gratis tweedehandsfiets

Jan en Lida helpen sinds februari 2021 groot en klein met veel passie uit de doelgroep minima aan een gratis tweedehands fiets. “We willen niet dat kinderen of volwassenen worden buitengesloten, want zonder fiets heb je niets en dat willen wij voorkomen. Wat is het toch mooi als je het gezicht ziet van het kind of volwassene als ze een gratis fiets krijgen. Daar krijgen wij ook tranen van in onze ogen. Dat is veel waard.”

Baan verliezen

In de afgelopen jaren verloren veel mensen hun baan, moeten ze rondkomen met minder en alles wordt alleen maar duurder. Het is voor sommigen enorm lastig om met een gezin rond te komen. “Zelf verloor ik mijn baan in 2010”, vertelt Jan, “en toen moest ik het met 700 euro in de maand minder doen. Dat gaat een maand goed, twee maanden ook nog wel, maar na drie maanden greep ik in. Ik schreef een brief aan de gemeente om in de schuldhulp te komen. Mijn lieve vrouw wist hier niets van, maar is mij op de dag van vandaag nog steeds dankbaar daarvoor.”

Elkaar versterken

Jan en Lida doen graag iets terug voor alle hulp die ze kregen. “Mensen die het leuk vinden om aan fietsen te sleutelen zijn bij ons welkom. Zo doen we wat terug voor de gemeente Hoorn. Het mes snijdt tenslotte aan twee kanten. Lida gaat langs sponsoren om spullen op te halen en is ook handig geworden om een stuur of zadel omhoog of omlaag te zetten. Maar het begon allemaal in november 2018 met Mans Hij bleef in de stichting toen we weggingen, maar we hadden toen al 1.400 gratis fietsen weggegeven in heel Noord Holland.”

Lijst

Sinds Lida en Jan samen de actie Fietsjesvoorminima startten, gaven ze al 255 gratis fietsen weg. “Gelukkig melden mensen zich aan, we hebben misschien niet direct een fiets beschikbaar, maar we doen wat we kunnen en zetten hen op de lijst. Lida werkt naast onze actie ook met mensen met een verstandelijke beperking en is mantelzorgster voor haar moeder. Zelf ben ik ook nog postbezorger.”

Schaam je niet

Als men niet aanklopt bij de gemeente worden de problemen vaak alleen maar erger. “Lieve mensen, wij weten hoe het is en voelt, dus als jullie hetzelfde overkomt: schaam je niet! De gemeente geeft raad en advies en is ervoor om te helpen.”

Aanmerking komen

Wie in aanmerking wil komen voor een gratis fiets kan zich aanmelden. Belangrijk is om een minimaal inkomen te hebben. Geef naam, lengte en telefoonnummer door via de website. “We willen kinderen en volwassenen een groot plezier doen. We zien tijdens de overhandiging van een fiets zoveel emotie, waardoor we nog beter beseffen hoe het is om als ouders of volwassenen geen fiets te kunnen kopen, om wat voor omstandigheden ook.”

Sponsors

Om zulke acties, als bijvoorbeeld De Schelp, te blijven organiseren zijn sponsoren hard nodig, want zonder hun hulp is dat niet mogelijk. Als tegenprestatie komen ze te hangen in de werkruimte aan ‘The wall of fame’. Ook donaties zijn van harte welkom. Meer informatie? Kijk op www.fietsjesvoorminima.nl .