De overhandiging van het manifest van ZZWW.
De overhandiging van het manifest van ZZWW. (Foto: Jan Siebring fotografie)

Zorg Zoals de Westfries het Wil: ‘Snel meer regie nodig om goede zorg en woningen voor ouderen te regelen’

Algemeen

Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) bepleit in het manifest ‘Onbezorgd ouder worden’ voor het opzetten van een slagvaardige regiegroep, die de problemen binnen de ouderenzorg en ouderenhuisvesting gaat oplossen. ZZWW bood het manifest ‘Onbezorgd ouder worden in Westfriesland’ op 18 november aan de Hoornse wethouders Marjon van de Ven en Simon Broersma aan. 

ZZWW wil dat er een regiegroep komt die binnen twee jaar concrete resultaten boekt. Volgens ZZWW moeten hierin zetelen: vertegenwoordigers van de zorginstellingen, gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven, zoals bijvoorbeeld de banken. En daarnaast ook ZZWW, om de stem van de burger te vertolken. Frido Kraanen en Jolanda Buwalda (beiden van zorgorganisatie Omring) en Ab Gieling (woningcorporatie De Woonschakel uit Medemblik) hebben toegezegd dat zij de regiegroep en het manifest van ZZWW van harte ondersteunen. 

Efficiënter

“Met een breed gedragen regiegroep kan er veel beter, sneller en slagvaardiger worden samengewerkt”, aldus het ZZWW-bestuur. “Dan hoeft niet telkens het wiel opnieuw worden uitgevonden en kunnen initiatieven veel beter op elkaar afgestemd worden.” Het voorkomt dat er dubbel werk wordt gedaan. “Momenteel zijn er drie bureaus bezig met een onderzoek, eentje voor de gemeente Stede Broec en twee voor de gemeente Hoorn. Ze nemen grotendeels hetzelfde onderwerp onder de loep. En dan ligt er ook nog eens ons rapport. Dat is toch zonde?” ZZWW stelt daarom het samengestelde rapport ter beschikking dat ten grondslag ligt aan het ZZWW-manifest. Het rapport gaat uitgebreid in op landelijke, lokale en regionale cijfers, trends en ontwikkelingen binnen de zorg en de huisvesting voor ouderen - twee zaken die volgens ZZWW nauw met elkaar verbonden zijn. Het is voor iedereen gratis te downloaden via www.zzww.nl 

Meersporenbeleid

De conclusie van dit degelijke ZZWW-onderzoek is dat er snel een meersporenbeleid moet komen:

- Een woonzorgvisie, waarin ook de zorg voor ouderen met dementie opgenomen is, want die is behoorlijk urgent.

- Investeren in levensbestendige woonvormen.

- Meer inzet van technologie om effectievere zorg te leveren en het personeelstekort in de zorg gedeeltelijk op te vangen.

- Investeren in de (om)scholing van zorgpersoneel (eveneens om personeelsproblemen op te lossen).

- Werken in zorgnetwerken en met zorgcoöperaties om zorg op maat te leveren.

- Aandacht besteden aan welzijn van ouderen en een sociaal netwerk voor ouderen om problemen te voorkomen.

Waarom?

ZZWW: “Het is hard nodig dat er wat gaat gebeuren op korte termijn, want de ontwikkelingen gaan snel. Terwijl het aantal ouderen sterk toeneemt, zijn er in verhouding steeds minder professionals en mantelzorgers beschikbaar om hierin te voorzien. Het aantal ouderen met dementie neemt toe. Bovendien stijgen de zorgkosten, mede door de vergrijzing. En het leveren van betaalbare en kwalitatief goede zorg komt steeds meer onder druk te staan. Het gebrek aan levensbestendige woningen voor ouderen vergroot deze druk. Tevens heeft deze ontwikkeling een stagnerende invloed op de Nederlandse woningmarkt en op het langer zelfstandig kunnen wonen.”

Daarnaast constateert ZZWW dat in het actieprogramma Pact van Westfriesland ouderen en zorg nauwelijks genoemd worden. “Hieruit blijkt dat er dus nodig een tandje bijgezet moet worden. Zeker als Westfriesland de ambitie wil waarmaken om een van de tien meest aantrekkelijke regio’s van Nederland te worden.”

Manifest

Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil bepleit in het manifest ‘Onbezorgd ouder worden’ voor het opzetten van een slagvaardige regiegroep, die de problemen binnen de ouderenzorg en ouderenhuisvesting gaat oplossen. ZZWW bood het manifest ‘Onbezorgd ouder worden in Westfriesland’ aan op 18 november aan de Hoornse wethouders Marjon van de Ven en Simon Broersma aan. 

Meer weten? Ga naar www.zzww.nl .

Bekijk hier het ZZWW Manifest

Bekijk hier het ZZWW rapportage

Afbeelding
Spullen tweede kans in Bonifaciuskerk Algemeen 28 sep, 11:57
Afbeelding
Medemblik komt op adem: Begroting 2023 sluit met positief resultaat Algemeen 28 sep, 11:13
Afbeelding
Kijkdag Afvalzorg en HVC Middenmeer Algemeen 27 sep, 16:33
Afbeelding
Politieonderzoek bij overleden persoon op boeren terrein 112-nieuws 27 sep, 16:17
Afbeelding
Misstanden vastgoedsector? Meld Misdaad Anoniem Algemeen 26 sep, 15:42
Afbeelding
Brilshop Opmeer viert feest Partnerbijdrage 26 sep, 15:21
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Medemblikse Merel Braaksma wil haar droom waarmaken Algemeen 22 sep, 08:00
Afbeelding
Een park en 41 nieuwe woningen in project Spierland Algemeen 21 sep, 10:49
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Najaarsschouw komt eraan: is uw sloot al schoon? Algemeen 20 sep, 11:34
Afbeelding
Oppermachtige Candy Blue Chip wint in Medemblik Algemeen 19 sep, 19:16
Afbeelding
Grote woningbrand in Andijk 112-nieuws 16 sep, 21:34