Veel mensen zijn bang voor ratten.
Veel mensen zijn bang voor ratten. (Foto: Beestjes Kwijt)

Muizen en ratten nemen Nederland over

Algemeen

NOORD-HOLLAND - Maar liefst 56 procent van de Nederlanders heeft recentelijk muizen in en rond de eigen woning gezien. Dat wijst een online uitgevoerd onderzoek van het ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt uit. “Dat is veel”, zegt Ruben Stal, ongediertebestrijder. “Maar het komt wel overeen met wat we ‘in het veld’ zien. We bestrijden het hele jaar door veel muizen. Steeds meer eigenlijk. Hetzelfde geldt voor ratten. Beide beestjes zijn door een waaier aan redenen in opkomst. Het is niet tegen te houden.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel Nederlanders bang zijn voor ratten. Op de vraag welk soort ongedierte het meest angst aanjaagt, antwoordt 60% met ‘de rat’, gevolgd door kakkerlakken (39%), wespen (37%) en muizen (31%). “De muis is ook wat kleiner dan de rat”, knikt Stal. “En de rat heeft nu eenmaal een slechtere naam dan de muis. Ik moet eerlijk zeggen dat ook ik nog wel eens schrik van een rat, eerder dan van een muis.”

Van 2 naar 1.000 beestjes

Dat er vooralsnog meer muizen dan ratten worden gezien is omdat ratten veelal buiten leven, waar muizen in de winter graag naar binnen komen. “Muizen en ratten zijn schuwe beestjes”, zegt Stal. “Ze laten zich niet snel zien. Als je ze dus ziet, kun je er donder op zeggen dat zich een hele kolonie in de buurt bevindt. De beestjes vermenigvuldigen zich dan ook nog eens in een waanzinnig tempo: binnen een jaar kun je van 2 naar 1.000 exemplaren gaan.”

Directe omgeving als openluchtrestaurant

In de grote steden, maar ook op het platteland wordt de laatste jaren steeds vaker overlast van ratten gemeld. In sommige grote steden leven er nu al meer ratten dan mensen. “Hoe dat komt? We zijn vooral ontzettend slordig met etenswaren”, zegt Frans Bakker van het Overijsselse FMB Services. “Er wordt voedsel op straat gegooid of er worden zakken met huisvuil gewoon op straat naast de kliko gezet. Dat vinden ratten geweldig. Of mensen die de vogels voeren… We maken zo van onze directe omgeving een heerlijk openluchtrestaurant voor ratten en muizen.”

Ook bestrijders bezorgd

De ongediertebestrijders klagen niet, want de toename van ratten en muizen bezorgt hen werk en dus inkomsten. Toch baart de explosieve groei van het aantal plagen ook hen zorgen. “Mensen denken muizen en ratten wel zelf te kunnen bestrijden, maar dat is een grove misvatting”, zegt Pieter van de Rhee van het Schoonhovense Vermin Free. “Als je niet over de juiste middelen, materialen, kennis en ervaring beschikt lukt het je niet om een plaag te bedwingen. Het dringende advies luidt dan ook om direct een gecertificeerde ongediertebestrijder in te schakelen als je muizen of ratten ziet in of rond je woning of bedrijf.”

Verspreiders van ziekten

Anders kan dat je nog wel eens heel duur komen te staan, wil Van de Rhee er maar mee zeggen. Ratten en muizen vormen namelijk een groot risico voor de volksgezondheid, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor mensen is vooral de overdracht van de ziekte van Weil (infectieziekte) een groot risico. De beestjes verspreiden de ziekte doordat hun urine in het riool, de grond en in openbaar terecht komt. Muizen verspreiden met name de salmonella bacterie, de ziekte van Weil en het hantavirus. In geheel Europa is er jaarlijks een toename te zien van meldingen van de ziekte van Weil.

Bron: Beestjes Kwijt

Afbeelding
Trainer Ron Luiken en MOC zetten samenwerking voort Sport 29 jan, 13:09
Afbeelding
Keurmerk voor streekomroep WEEFF Algemeen 27 jan, 11:27
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Els Kooter is verpleegkundige in opleiding in het Dijklander Ziekenhuis Algemeen 26 jan, 10:00
Afbeelding
Grote Westfriesland Debat in Martinuscollege Grootebroek Algemeen 25 jan, 14:54
Afbeelding
Geen derde termijn in Medemblik voor burgemeester Streng Algemeen 25 jan, 09:21
Afbeelding
Plan aanpak vreugdevuur veilig te maken in Opperdoes Algemeen 25 jan, 09:19
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 11:32
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 11:30
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 11:25
Afbeelding
Toename aantal auto-inbraken in onze regio Algemeen 23 jan, 14:08
Afbeelding
Integrale controles buitengebied Algemeen 23 jan, 14:01