Kunstwerk aan Nieuweweg in Wognumonthuld

Algemeen
Onthulling door Ina Broekhuizen en Harry Nederpelt, Joop Koning kijkt toe.
Onthulling door Ina Broekhuizen en Harry Nederpelt, Joop Koning kijkt toe. (Foto: René Snijders)

Het nieuwe kunstwerk, dat hangt aan de muur van het appartementengebouw aan de Nieuweweg in Wognum, is al een paar weken te bewonderen. Op vrijdagmiddag 26 november is dit keramisch wandreliëf officieel onthuld door Ina Broekhuizen, voorzitter van De Cromme Leeck, en Harry Nederpelt, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Medemblik.

Het werk werd in 1980 in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling geplaatst in het gebouw dat eerst diende als onderkomen voor de Technische Dienst Kring Wognum. In 1980 verhuisde deze organisatie naar het nieuwe gemeentehuis aan de Hoornseweg. Daarna was het pand in gebruik als politiebureau. In 2018 werd het door de firma Wit heringericht met appartementen en er bleek geen plaats meer te zijn voor het wandreliëf.

Op initiatief van brandweercommandant René Snijders is door Johan Wit contact gezocht met de Cromme Leeck. René vertelt: “We oefenden met de brandweer in het pand dat werd verbouwd. Ik zag dat het wandreliëf was weggehaald en vroeg: wat gaan jullie ermee doen? Weggooien, was het antwoord. Ik adviseerde toen om het aan te bieden aan De Cromme Leeck”. Het bestuur aanvaardde de schenking vanwege de historische waarde.

Typerende stijl

Joop Koning, lid van de Bouwhistorische commissie van de stichting, ging vervolgens op onderzoek uit. Er waren letters van een naam zichtbaar op de stenen en het werk was uitgevoerd in een typerende stijl. Na speurwerk bleek dat het keramisch wandreliëf in 1978 is gemaakt door Herm Driessen in het atelier van St. Joris in Beesel (Limburg). Zijn leermeester was Piet Schoenmakers die het kunstwerk voor basisschool De Speelwagen maakte. Ook dat werk is door de leden van de Bouwhistorische commissie gered van de ondergang. Het kreeg een mooie plek bij de nieuwe school in De Bloesem.

Kleuren

Vanuit Limburg bleek interesse te bestaan voor het werk van Herm Driesen maar na overleg werd besloten om het in Wognum te houden. Alle betrokkenen stemden in met het plaatsen van het wandreliëf op de nogal kale muur van het appartementengebouw. De kleuren zouden daar goed tot hun recht komen en bovendien gaan er veel mensen langs die het werk bewonderen en het informatiebordje lezen. Joop Koning en Koos Ligthart knapten het kunstwerk op, puzzelden het in elkaar en bevestigden het op de muur.

Zo is een stukje Wognumse historie zichtbaar gemaakt door middel van een fraai kunstwerk en een keurig informatiebordje.

Het kunstwerk in volle glorie met v.l.n.r. Joop Koning, Ina Broekhuizen, Harry Nederpelt en Koos Ligthart.