Doe mee met het open Westfriese Kolonisten Van Catan toernooi in Wervershoof

Algemeen
Hugo leest een kaartje voor en Harry en Stef (r) luisteren aandacht.
Hugo leest een kaartje voor en Harry en Stef (r) luisteren aandacht. (Foto: RG-Fotografie)

Kolonisten van Catan, waarschijnlijk heeft u er wel eens van gehoord. Maar misschien nooit gespeeld? Hugo Schmidt, Harry Rood en Stef Boerdijk dagen u uit om zaterdag 14 mei mee te doen met het open Westfriese Kolonisten van Catan toernooi. De Schoof wordt dan voor de derde keer het strijdtoneel voor dit evenement. Inschrijven kan nog. Dus pak de handschoen op en ga de strijd aan.

Spelleiders Stef, Hugo en Harry zijn allen vijftigers en kennen elkaar al jaren. “Hugo is een ‘oude’ vriend van mij”, zegt Stef, “we kennen elkaar zeker al veertig jaar en wonen beiden in Wervershoof. Harry is mijn zwager en woont Hoogkarspel. We kennen elkaar al zo’n 33 jaar. Met Harry organiseer ik voor het dertigste jaar de ‘Superelf’. Dit is een voetbalcompetitie waarbij je elf voetballers selecteert uit de Eredivisie. Dit jaar hebben we 135 deelnemers, merendeels uit Westfriesland. Maar inmiddels ook een flink deel uit Limburg.”

Liefde voor het spel

Kolonisten van Catan komt oorspronkelijk uit Duitsland (1995). “We kwamen al in 1998 in aanraking met dit spel. Een kennis nam het mee uit Duitsland en wij speelden toen de Duitse versie. We waren direct verkocht en dat was nog maar het basisspel. Later kwam de zeevaarders editie uit. We kregen dus nog meer mogelijkheden. Maar van alle versies die later uitgebracht zijn vinden wij Steden en Ridders veruit het leukst en meest gevarieerd. Het spel is indertijd voor 999 games door studenten vertaald naar het Nederlands. Sommige regels zijn gewoon niet goed vertaald en dat geeft vaak discussies bij het spelen. Voor dit toernooi hebben wij kaartjes en regels die niet eenduidig zijn nader uitgelegd (zoals het volgens ons moet zijn) en onderdeel gemaakt van de toernooiregels. Daardoor kunnen we de spellen binnen vijf kwartier spelen. Zonder deze speciale regels duren kolonisten spellen vaak veel langer.”

Gezellige toernooien

Harry en Stef organiseren vanaf eind jaren 90 gezellige Risk en Kolonisten toernooien in Café West in Medemblik en de Dars in Wervershoof. “En nu dus ook in de Schoof in Wervershoof. De eerste toernooien speelden we alleen Risk. Maar degenen die Risk leuk vinden, vinden ook Kolonisten geweldig. Een tiental jaren organiseerden we geen toernooi. We wachten eigenlijk tot iemand anders het zou overnemen. Dat gebeurde niet en in 2019 begon het weer te kriebelen. Dit is de derde keer dat we het verzorgen in De Schoof.” 

Nationale voorronden

Hoeveel uren Harry, Hugo en Stef het spel inmiddels hebben gespeeld is moeilijk te zeggen. Het zijn er door de jaren heen heel veel geweest. De mannen deden omstreeks de eeuwwisseling mee met diverse Nederlandse voorrondes, met wisselend succes. “We hebben een keer in een winkelcentrum van Almere gespeeld, in een hal in Tilburg en in een zeventiende eeuws schip in Amsterdam. Het winnen van een spel is ‘ecstatic’. Vaak is het in het begin punten sprokkelen. Later in het spel komen de kaarten en punten pas goed op gang. Dan moet je dus goed opletten. Net als je eindelijk meer kaarten krijgt en meer kan doen op het bord kan er zomaar iemand dertien punten hebben en uit zijn.”

Aanmelden

Ook zin in een spelletje? Ben je 15+? Doe dan mee met het open Westfriese Kolonisten Van Catan toernooi in De Schoof, Kerkelaantje 1 in Wervershoof. Deelnemers spelen van 10.00 tot 17.00 uur het basisspel met de Steden en Ridders uitbreiding. Om het toernooi vlot te laten verlopen zijn de spelregels aangepast. Elk potje neemt niet meer dan vijf kwartier in beslag. Afhankelijk van de tijd worden er drie of vier spellen gespeeld. Rond het middaguur wordt een lunch verzorgd met een kom soep, broodje kroket en diverse lekkere broodjes. Het inschrijfgeld bedraagt 12,50 euro. Aan het eind van de dag worden diverse prijzen uitgereikt. De sterkste wint... 

Voor deelname is inschrijving vooraf noodzakelijk. Dit kan tot maximaal een week van te voren bij Stef Boerdijk: stef.boerdijk@quicknet.nl 

Spelregels open Westfriese Kolonisten van Catan toernooi

Deelnemers spelen vier rondes, Kolonisten ‘steden en ridders’. Verzamelen om 10.00 uur. Spel 1: 10.10 – 11.25; spel 2: 11.35 – 12.50, lunch, spel 3: 13.20 – 14.35; spel 4 14.45 – 16.00 uur. Prijsuitreiking +/- 16.30 uur. De spelleiding bouwt voor het toernooi de borden. Het spel blijft na elke ronde (behalve de laatste) liggen voor de volgende spelers. Men begint met een dorp en een stad met twee straten. Aan het einde van het spel graag je eigen kleur opruimen.

Spelleiding: Hugo Schmidt, Stef Boerdijk en Harry Rood

Tafelindeling: de spelleiding geeft per tafel aan wie er welke ronde waar speelt.

Spelers: vier spelers, maar mocht het zo uitkomen dan kan het dat er een bord is met drie spelers. Leeftijd 15+

Speelduur: per spel maximaal 75 minuten. De spelleiding kondigt tien minuten voor tijd de laatste ronde aan. Zodra de startspeler (die het spel is begonnen) weer aan de beurt is, volgt maximaal nog één ronde. 

Spelbord: de getallenfiches 2 en 12 staan niet op het bord, als er 2 of 12 wordt gegooid mag iedereen een grondstof naar keuze pakken.

Punten: matchpunten tafel van 4; 1e 5, 2e 3, 3e 2, 4e 1. Tafel van 3; 1e 5, 2e 3, 3e 1

Uitslag: na het spel wordt op het uitslagformulier ingevuld hoeveel bordpunten iedereen heeft, graag inleveren bij de spelleiding. Naast de matchpunten bepalen de onderlinge puntenverschillen het klassement.

Punten: een speler wint op het moment dat hij/zij 13 zegepunten heeft en aan de beurt is. Als de speler niet in de gaten heeft dat de 13 zegepunten zijn behaald, kan de winst pas worden opgeëist als deze speler weer aan de beurt is. Er wordt op het formulier maximaal 13 zegepunten genoteerd.

Extra regels: de beurt begint met gooien van de dobbelstenen. Daarna mag de speler handelen en bouwen in willekeurige volgorde. Ook een dorp bouwen en direct daarna uitbouwen naar een stad is mogelijk, er moet dan wel een dorp op voorraad liggen. Als de speler aangeeft klaar te zijn is de volgende speler aan de beurt om de dobbelstenen te gooien.

In de eerste ronde telt de 7 niet, alle dobbelstenen worden overgegooid.

Bij een duidelijke bok of als er een dobbelsteen van de tafel valt, worden alle dobbelstenen overnieuw gegooid.

Met de bank mag alles in verhouding 4:1 geruild worden, met een 3:1 en 2:1 haven mogen alleen vanuit grondstoffen geruild worden, ook voor handelswaren. De handelaar handelt overal in, in grondstoffen en handelswaren.

Het Aquaduct (groen 4) staat toe dat een speler die na een dobbelsteenworp niets ontvangt, een grondstof naar keuze mag uitzoeken (niet als de struikrover of een ‘7’ daar de reden van is).

De Bank (geel 4) staat toe dat voor handelswaren (dus geen grondstoffen) ook een grondstof gekocht mag worden voor 2:1.

Het is verplicht een gebouwenkaart (met overwinningspunt) open op tafel te leggen.

Actieve ridders van een hogere macht mogen zwakkere ridders op een kruispunt verdrijven.

Diplomaat: bij uitspelen mag een straat van tegenstander naar keuze weg en mag je 1 straat van je zelf spelen.

Saboteur: de stad op zijn kant telt dan (tot oprichten) voor 1 punt.

Bouwkraan: openen handelswarenkaart mag ook het 1e kaartje zijn.

Als er een 5e ontwikkelingskaart wordt ontvangen moet er 1 ingeleverd worden, behalve als je aan de beurt bent.

Afbeelding
Hugo, Harry en Stef hebben al heel veel uren Kolonisten van Catan gespeeld.