Het oorlogsmonument op de Breedstraat in Medemblik.
Het oorlogsmonument op de Breedstraat in Medemblik. (Foto: Tineke Druijf)

Dodenherdenking Medemblik

Algemeen

Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt alle inwoners van Medemblik uit voor Dodenherdenking op woensdag 4 mei. Exact om 20.00 uur is het twee minuten stil bij het oorlogsmonument op de Breedstraat. Freek Zegers laat weten: “Zo realiseren we ons dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen én mogen zijn. Daarna is er voor iedereen gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen”. 

Dodenherdenking in Medemblik begint om 17.30 uur bij het oorlogsmonument bij Landswerf. Na een overdenking door een wethouder of raadslid leggen leerlingen van de Jozefschool een bloemstuk bij het door hen geadopteerde monument. Dit ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers en drie omgekomen leden van het verzet van het psychiatrische ziekenhuis. Vervolgens hangen oud-mariniers van de Stichting Keep Them Landing om 18.00 uur bij het oorlogsmonument op de Breedstraat de vlag halfstok.

Bijeenkomst

In kasteel Radboud wordt om 19.00 uur een openbare bijeenkomst gehouden, waar een wethouder of raadslid een voordracht houdt over het thema ‘Vrijheid in verbondenheid’. Daarnaast vertelt Hans Wieten over de ervaringen van zijn vader Berend Wieten in de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen van verschillende scholen dragen een gedicht voor. Lotte Peerdeman omlijst de bijeenkomst met stemmige muziek op haar keyboard.

De stille tocht begint rond 19.30 uur. De route gaat vanaf kasteel Radboud via Oudevaartsgat, Pekelharinghaven, Hoogesteeg en Nieuwstraat naar de hoek van de Breedstraat. Aangekomen bij het monument speelt Harmonie Crescendo en leest Mariëtte Kerckhaert een gedicht voor. Daarna volgt een kranslegging namens de Gemeente Medemblik, daarbij geholpen door kinderen van Scouting Titus Brandsma.

Stilte

Iedereen is precies om 20.00 uur twee minuten stil. Na het Wilhelmus hebben alle aanwezigen de gelegenheid om bloemen te leggen. Leerlingen plaatsen gedenkborden, die maakten ze op initiatief van het Oorlogsmuseum Medemblik. Oud-mariniers van de Stichting Keep Them Landing vormen samen met de Eere Formatie Binnenlandse Strijdkrachten 39-45 en de Pontoon Group 40-45 een erewacht. De herdenking wordt afgesloten met een gedicht van stadsdichter Mieke Koomen, die zij speciaal voor Dodenherdenking schreef.

Na afloop vindt in de Bonifaciuskerk om 20.30 uur een bijeenkomst plaats. De film ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ is te zien. Het verhaal achter het oorlogsmonument bij Landswerf. Filmmaker en uitgever Peter Sasburg verzorgt daarbij een inleiding en een nabespreking.

Freek Zegers: “Tijdens Dodenherdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt jong en oud uit om samen te herdenken op 4 mei. Het comité vraagt alle inwoners van Medemblik om de Nederlandse vlag (zonder wimpel) halfstok te hangen van 18.00 uur tot zonsondergang.”

Oorlogsmonumenten in gemeente

In Midwoud/Oostwoud/Hauwert, Andijk, Wervershoof/Onderdijk, Wognum, Abbekerk/Lambertschaag, Nibbixwoud, Sijbekarspel/Benningbroek, Zwaagdijk-Oost en -West en Opperdoes/Twisk staan verschillende oorlogsmonumenten. Sta twee minuten stil bij de slachtoffers van de diverse oorlogen, waar ter wereld, en leg bloemen ter nagedachtenis van hen bij een monument.

Oorlogsmonument Landswerf.
Afbeelding
Cursus ‘Omgaan met pubers’ in Medemblik Algemeen 8 aug, 10:11
Afbeelding
Auto met twee inzittenden belandt in het water bij Opperdoes 112-nieuws 6 aug, 19:07
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Lisa leest voor Vrijwilligerspunt Partnerbijdrage 4 aug, 08:30
Afbeelding
Actrice en singer-songwriter Noa Zwan uit Medemblik is bezig bijtje Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Open podium op 28 augustus in Ben in Broek Uit 3 aug, 09:14
Afbeelding
Met elkaar rouwen tijdens een wandeling in gemeente Medemblik Algemeen 2 aug, 14:15
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Raad wanneer het bakblik de bodem raakt tijdens Wervershover kermis van 20 t/m 23 augustus Algemeen 1 aug, 16:02
Afbeelding
Korte brand bij bedrijf in Wognum 112-nieuws 1 aug, 14:03
Afbeelding
Kofferbakmarkt in het Nesbos Algemeen 1 aug, 11:07
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Op- en afritten A7 geblokkeerd 112-nieuws 28 jul, 06:50