Kortebaandraverij, jaarmarkt en kermis in Wognum

Algemeen
Eindelijk weer een kortebaandraverij op de Kerkstraat.
Eindelijk weer een kortebaandraverij op de Kerkstraat. (Foto: aangeleverd)

Niets te doen aankomend lang weekend? Dan is Wognum ‘the place to be’. De kortebaandraverij vindt vrijdag 27 mei vanaf 13.30 uur plaats op de Kerkstraat in Wognum. Hoewel er in Wognum niet kon worden gereden, heeft het ‘kortebaancircus’ de afgelopen twee jaar niet stilgestaan. Op renbaan Duindigt zijn in 2020 toch nog twee kortebanen verreden. Na zes alternatieve kortebanen (vier keer op de renbaan Duindigt en twee keer op de grasbaan in Emmeloord) vonden er vorig jaar uiteindelijk nog vier ‘gewone’ kortebanen plaats op de straat, onder meer in Medemblik en Enkhuizen.

Wegens de onzekerheid investeerden de eigenaren in deze jaren nauwelijks in kortebaanpaarden. Dit betekende dat de vertrouwde paarden uit 2019 ook in 2020 en 2021 de lakens uitdeelden. Chief One pakte de titel ‘Kortebaanpaard van het jaar’ over deze seizoenen, gevolgd door Eliot Charisma en Archange de Jiel. Bij deelname zijn dit direct ook kanshebbers op de winst voor de komende kortebaan in Wognum.

Cesar Charisma en Kelsa Europoort waren de enige ‘nieuwe’ paarden die tijdens de coronacrisis doorbraken. De eerste won twee keer met pikeur Ruud Pools op de renbaan Duindigt. Kelsa Europoort pakte verrassend de Nederlandse titel tijdens de kortebaan Hoofddorp, eveneens op de renbaan Duindigt. De merrie van trainer Bryan Vader profiteerde vorig jaar optimaal van haar vierjarigen ontheffing van vijf meter. Ze moet nu laten zien dat ze ook vanaf de basisafstand met de besten meekan.

Rick Wester rijdt dit seizoen voor het eerst met de gouden helm, verdiend na zijn titel bij de pikeurs over de jaren 2020 en 2021. Hij boekte vooral successen met Chief One, Archange de Jiel en Panic Launcher.

Tweede kortebaan

Wognum is de tweede kortebaandraverij van het seizoen, dat begint op zaterdag 14 mei in Assendelft. Welke paarden er aan de start komen in Wognum, is bekend op dinsdag 24 mei. Wanneer de SNDR de loting heeft verricht, staan de deelnemers op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt hier een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar de bezoekers hun voordeel mee kunnen doen bij de totalisator.

Het is dit jaar de 55e keer dat er in Wognum een kortebaan wordt gehouden en de 35e keer in SNDR-verband. Langs de baan staan twee grote LED-schermen als extra service voor het publiek. Tevens is er opnieuw een sponsortent langs de baan en kunnen de liefhebbers een weddenschap plaatsen bij ZEturf aan beide kanten van de straat. Ook is er een kindertoto. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen de advertentie in de kermiskrant uitknippen, invullen en inleveren tot en met woensdag 25 mei bij Keurslagerij Kok aan de Kerkstraat.

Informatie specifiek over het evenement staat op www.kortebaanwognum.nl.

Kermis in het dorp

De kermis vindt dit jaar weer in volle glorie plaats. Vanuit een initiatief van de dorpsraad is er een kermiscomité opgericht. De kermis opent donderdag 26 mei om 12.00 uur met een kleine demonstratie, gegeven door de Streetdance groepen van de Wognumse Gymnastiek Club op de baan van de botsautootjes. “Wethouder Harry Nederpelt geeft officieel het startschot aan de kermis die tot en met zondag 29 mei plaatsvindt. Kinderen krijgen gratis ijs”. laat Aad Kraakman, lid van het kermiscomité.

Bij het Trefpunt worden maandagmiddag vanaf 16.00 uur demonstraties gegeven in streetdance voor kids van 7 tot en met 15 jaar. Liever hiphop? Kom dan donderdagmiddag naar de Bloesem na schooltijd. 

Jaarmarkt

In en rond het winkelcentrum De Boogerd en de Kerkstraat staat op Hemelvaartsdag 26 mei een fantastische Jaarmarkt. Deze markt trekt al jaren veel bezoekers uit heel Westfriesland. Iedereen is van 10.00 tot 17.00 uur van harte welkom in het bruisende Wognum waar heel veel te beleven valt.

De opening van de kermis in Wognum vindt plaats bij de botsauto's.