Lezing over de luchtoorlog boven Westfriesland in Oorlogsmuseum Medemblik

Algemeen
Luchtoorlog boven Westfriesland.
Luchtoorlog boven Westfriesland. (Foto: aangeleverd)

Oorlogsmuseum Medemblik verzorgt op 1 juli om 20.00 uur haar eerste lezing ooit. Deze eerste lezing gaat over de Luchtoorlog boven Westfriesland en wordt ondersteund door een grote hoeveelheid nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Zo wordt er aandacht besteed aan luchtoorlogincidenten, luchtaanvallen en fotoverkenningen in regio Westfriesland.

De lezing wordt gehouden in de stijlvolle jaren ‘40 bioscoop-theaterzaal van het museum waar het beeldmateriaal goed te zien is. Spreker Hans Nauta (1967) raakte in zijn tienerjaren hevig geïnteresseerd in de luchtoorlog. De verhalen en foto’s van zijn opa waren het startpunt voor een onderzoek naar de luchtoorlog van 1940-1945 boven Noord-Holland. In de afgelopen 35 jaar zijn door regelmatige bezoeken aan buitenlandse archieven, bijna 8.000 incidenten door middel van documenten en foto’s vastgelegd.         

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep boven Westfriesland één van de routes van de duizenden geallieerde bommenwerpers naar doelen in Duitsland. Boven de regio opereerden vooral Duitse nachtjagers. Ter ondersteuning van de operaties van deze nachtjagers werd een grondradarstation bij Medemblik gebouwd. Westfriesland werd daardoor al snel het toneel van neergeschoten vliegtuigen. Later in de oorlog speelde de regio een belangrijke rol in verband met de wapendroppingen voor het Verzet.         

Erbij zijn? Aanmelden kan via lars@oorlogsmuseummedemblik.nl, maar ook tijdens de inloop voor de lezing vanaf 19.30 uur. De lezing bestaat uit twee keer 45 minuten met tussendoor een pauze van een kwartier. Een kaartje kost 5 euro. De opbrengst komt geheel ten goede aan de stichting. Het Oorlogsmuseum is gevestigd aan Zeldenrust 5 in Medemblik.