Tweederde van de gerookte sigaretten wordt op de grond gegooid.
Tweederde van de gerookte sigaretten wordt op de grond gegooid. Foto: aangeleverd

Schoon Westfriesland in actie voor PeukMeuk

Algemeen

REGIO - Het opruimcollectief ‘Schoon Westfriesland’ gaat ook dit jaar weer op pad om peuken op te ruimen. Zaterdag 2 juli is de landelijke actie Plastic PeukMeuk, georganiseerd door het Plastic Peukencollectief en GoClean. Dit jaar vindt deze actie ook internationaal plaats; elf landen hebben zich aangemeld om peuken te ruimen. Internationaal heet de actie ‘Plastic Butt Smut’. Het collectief Schoon Westfriesland zet zich in tegen zwerfafval in Westfriesland en ook met deze actie steken zij de handen uit de mouwen. Iedereen kan meedoen! 

Plastic PeukMeuk 2021 was een enorm succes: 88 plaatsen, honderden deelnemers, veel lokale, regionale, landelijke en zelfs internationale media-aandacht en ruim een half miljoen peuken geraapt door het hele land.

Impact

De impact van plastic en dus ook sigarettenfilters op dieren, planten en ecosystemen wordt steeds duidelijker. In Nederland alleen al belanden er naar schatting jaarlijks miljarden sigarettenpeuken op straat. Sigarettenpeuken zijn giftig voor vissen en watervlooien, klaver en Engels zaaigras groeit minder snel en lang. De afvalstroom van sigarettenpeuken wordt door sommige wetenschappers gezien als chemisch afval. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks uit sigarettenafval aanzienlijke hoeveelheden metalen, waaronder arsenicum, zink en koper in het milieu terecht komen.

Plastic

Een sigarettenfilter bestaat, naast het papieren omhulsel, volledig uit celluloseacetaat, een vorm van plastic dat niet volledig afbreekt in het milieu. Alle sigarettenfilters zijn tegenwoordig gemaakt van dit materiaal. Tweederde van de gerookte sigaretten wordt op de grond gegooid.

Lastig opruimen

Peuken bevinden zich op lastige plaatsen: ze zijn licht en waaien makkelijk in hoeken, stoepranden, achter voorwerpen en in het groen. Peuken zitten vaak vast in groeven, tussen straattegels of worden in de grond getrapt. Dit maakt het opruimen van sigarettenpeuken bewerkelijk, arbeidsintensief en duur.

Onderzoekers hebben relatief hoge concentraties celluloseacetaat vezels in het arctisch zeeijs gevonden. Dit linken ze aan sigarettenfilters. Door de peuken op te rapen en te registreren wordt in beeld gebracht hoe groot de problematiek is. Het doel van de actie is om dit probleem onder de aandacht te brengen bij de overheid, zodat er betere regelgeving en een verbod op filters komt.

Meedoen

Zaterdag 2 juli gaat Schoon Westfriesland in de volgende plaatsen georganiseerd peuken rapen:

- Hoorn: CleanUp Hoorn

- Wervershoof: Opgeruimd staat netjes

- Medemblik: Medemblik-Stad ‘Schoon’

- Andijk: Andoik Skoôn

- Enkhuizen: Schoon Enkhuizen

Wie mee wil doen, kan een mail sturen naar schoonwestfriesland@gmail.com . Vermeld de plaats waar je graag wil helpen. Daarna wordt alle informatie naar je doorgestuurd.

Afbeelding
Workshop ‘Leren luisteren’ in Medemblik Algemeen 9 aug, 16:15
Afbeelding
Stoombootrondvaart op IJsselmeer vanuit Medemblik Algemeen 9 aug, 15:00
Afbeelding
Waterweek Medemblik in de Oosterhaven Algemeen 9 aug, 14:40
Afbeelding
Bowlen in Medemblik Algemeen 9 aug, 12:02
Afbeelding
21e editie Lions Opmeer-Medemblik Golf Open in Wervershoof Algemeen 8 aug, 19:00
Afbeelding
Kermisbrieven bekijken en toren beklimmen tijdens zomertentoonstelling Aartswoud Algemeen 8 aug, 13:16
Afbeelding
Cursus ‘Omgaan met pubers’ in Medemblik Algemeen 8 aug, 10:11
Afbeelding
Auto met twee inzittenden belandt in het water bij Opperdoes 112-nieuws 6 aug, 19:07
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Lisa leest voor Vrijwilligerspunt Partnerbijdrage 4 aug, 08:30
Afbeelding
Actrice en singer-songwriter Noa Zwan uit Medemblik is bezig bijtje Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Open podium op 28 augustus in Ben in Broek Uit 3 aug, 09:14
Afbeelding
Met elkaar rouwen tijdens een wandeling in gemeente Medemblik Algemeen 2 aug, 14:15