Burgemeester Streng gaf zonnebloemen aan de Oekraïense vluchtelingen die zijn opgevangen in Sorghvliet in Andijk.
Burgemeester Streng gaf zonnebloemen aan de Oekraïense vluchtelingen die zijn opgevangen in Sorghvliet in Andijk. (Foto: gemeente Medemblik)

Sorghvliet in Andijk open voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

Burgemeester Frank Streng heette woensdag 22 juni, samen met Gerrit van Keulen, voorzitter van de dorpsraad Andijk, de eerste groep Oekraïense vluchtelingen welkom. Het gaat om een groep van circa 25 personen, voornamelijk afkomstig uit diverse gastgezinnen uit de gemeente. De komende weken vangt Sorghvliet nog meer vluchtelingen op.

De gemeente Medemblik heeft nu, naast ‘Almere’ in Opperdoes een tweede gemeentelijke opvanglocatie in gebruik. Omdat er geen verhoogde taakstelling is gekomen vanuit de Veiligheidsregio en er ruimhartig is opgevangen in gastgezinnen, heeft de gemeente met circa 300 vluchtelingen haar taakstelling van 187 gemakkelijk gehaald. De gemeente wil particulieren en vluchtelingen nu de mogelijkheid bieden over te stappen naar een verblijf in de gemeentelijke opvang. Van dit aanbod wordt redelijk gebruik gemaakt. Daarmee is Sorghvliet, met ruimte voor maximaal 70 vluchtelingen nog niet volledig gevuld. Het college besloot daarom om ook opvang te bieden aan vluchtelingen afkomstig uit gastgezinnen in buurgemeenten.

Westfriese saamhorigheid

Burgemeester Frank Streng deelde zonnebloemen uit aan de aanwezige nieuwe bewoners. De meesten ontdekten dit gebaar pas later, omdat veel vluchtelingen ‘gewoon’ aan het werk waren. “Bewonderingswaardig hoe deze mensen meteen aan de slag gaan en hun best doen om er wat van te maken hier.” De burgemeester sprak zijn waardering uit voor de vele vrijwilligers die het verblijven in het Sorghvliet mogelijk maken. Die waardering is er uiteraard ook voor de gastgezinnen: “We mogen ontzettend trots zijn op de grote mate van gastvrijheid van onze gastgezinnen om voor een steeds langere periode Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Daarnaast zijn we blij dat we nu ook een alternatief kunnen bieden voor degenen die zich -door wat voor reden dan ook- prettiger voelen binnen een gezamenlijke opvanglocatie. Dat we hiervoor buiten onze gemeentegrenzen kunnen kijken, is een mooi voorbeeld van Westfriese saamhorigheid. We hebben allemaal dezelfde missie. Dank aan iedereen die zich hiervoor inzet: vrijwilligers, inwoners, bestuurders en ambtenaren.”

Begeleiding

De vluchtelingen in Sorghvliet hebben de linkervleugel van het gebouw tot hun beschikking gekregen. De gemeenschappelijke (recreatie)ruimtes worden gedeeld met de bewoners uit de appartementen van woningstichting Het Grootslag. Er is permanent toezicht in de vorm van een huismeester en er zijn diverse vrijwilligers aanwezig om de Oekraïense bewoners te begeleiden.

Meer informatie

Inwoners die vragen hebben over de vluchtelingenopvang, kunnen contact opnemen met het meldpunt Oekraïne via e-mailadres meldpuntoekraine@medemblik.nl of tel. 0229-856497 - 0229-856294. Ook is er veel informatie te vinden op www.medemblik.nl/over-medemblik/hulp-aan-oekrainers 

Afbeelding
Workshop ‘Leren luisteren’ in Medemblik Algemeen 9 aug, 16:15
Afbeelding
Stoombootrondvaart op IJsselmeer vanuit Medemblik Algemeen 9 aug, 15:00
Afbeelding
Waterweek Medemblik in de Oosterhaven Algemeen 9 aug, 14:40
Afbeelding
Bowlen in Medemblik Algemeen 9 aug, 12:02
Afbeelding
21e editie Lions Opmeer-Medemblik Golf Open in Wervershoof Algemeen 8 aug, 19:00
Afbeelding
Kermisbrieven bekijken en toren beklimmen tijdens zomertentoonstelling Aartswoud Algemeen 8 aug, 13:16
Afbeelding
Cursus ‘Omgaan met pubers’ in Medemblik Algemeen 8 aug, 10:11
Afbeelding
Auto met twee inzittenden belandt in het water bij Opperdoes 112-nieuws 6 aug, 19:07
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Lisa leest voor Vrijwilligerspunt Partnerbijdrage 4 aug, 08:30
Afbeelding
Actrice en singer-songwriter Noa Zwan uit Medemblik is bezig bijtje Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Open podium op 28 augustus in Ben in Broek Uit 3 aug, 09:14
Afbeelding
Met elkaar rouwen tijdens een wandeling in gemeente Medemblik Algemeen 2 aug, 14:15