Moestuinieren op basisschool moet fastfoodlunch op voortgezet onderwijs temperen

Algemeen
Op de basisschool leren moestuinieren. De kinderen vinden waarschijnlijk heel leuk!
Op de basisschool leren moestuinieren. De kinderen vinden waarschijnlijk heel leuk! (Foto: Ekaterina Ershova)

Het aanbod van fastfood rondom middelbare scholen, vooral in steden, is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid. Daardoor is het voor pubers steeds makkelijker om vlakbij school aan een ongezonde lunch te komen. Bedenkende dat overgewicht een groot probleem is bij volwassenen en jongeren, is het daarom belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren dat gezond eten leuk en lekker is. Dat begint met een moestuinier op de basisschool.

“Helaas gebeurt dit tot nu toe veel te weinig”.  zegt Marieke Dekker van IVN.  ”Slechts één op de vijf basisscholen beschikt over een schooltuin. Hier leren kinderen hoe een zaadje een slaatje wordt en zien ze hoe tomaten en komkommers groeien. Jonge kinderen worden hier echt enthousiast van. En niets is lekkerder dan het zelfgekweekte worteltje.”

Als ouders willen dat hun kinderen opgroeien tot gezonde volwassenen, die bewust kiezen voor een goede maaltijd in plaats van een lunch met saucijzenbroodjes, friet of een pak roze koeken, dan moeten kinderen dit van jongs af aan meekrijgen. “Als IVN Natuureducatie pleiten we er daarom voor dat elke school een eigen moestuin krijgt en ook leren waarom het belangrijk is dat ze gezond eten.”

Smaakvoorkeur

Iedereen heeft een smaakvoorkeur. Van nature is die voorkeur vrijwel altijd zoet, maar smaak kan men kweken. Vergelijk het met koffie. Dat vindt bijna ook niemand direct lekker. “Ook voor ouders is het een kwestie van volhouden. Vindt een kind bepaalde groente niet lekker? De aversie tegen de smaak wordt steeds minder naarmate het vaker wordt voorgeschoteld. Een kwestie van wennen”, besluit Marieke, die als expert moestuinieren verbonden is aan IVN Natuureducatie