Carla Visser neemt initiatief voor vlindertuin in haar buurt

Algemeen
Carla en Siem voor de net ingezaaide vlindertuin. Carla:
Carla en Siem voor de net ingezaaide vlindertuin. Carla: "Moet je over een paar weken eens kijken hoe mooi." (Foto: Rodi Media/JH)

Carla Visser (37) uit Medemblik kijkt op de Verversgilde uit op een stuk gemeentegroen. “Maar ik vond het erg saai. Er lag een stuk gras, omringd door struiken en aan de andere kant parkeerplaatsen. Ook gebruikt men het als honden uitlaatplek. In de zomer kan dat behoorlijk stinken. Ik dacht bij mezelf: wat kan ik doen, waarom geen vlindertuin? En wie moet ik dat vragen?”

Een optie voor Carla is natuurlijk om zelf aan de slag te gaan en er wat moois van te maken. “Maar ja, ik ben dan bang dat als het gras gemaaid wordt door de gemeente, dat daarna alles weg is. Ik kreeg een tip om eens om tafel te gaan met raadslid Siem Zeilemaker. Hij kwam langs om de situatie op te nemen en heeft mij de weg gewezen in de wirwar van gemeenteregels.”

Mooi initiatief

“Een heel leuk initiatief van Carla om een stuk van een grasperk in haar buurtje te veranderen in een vlindertuin”, zegt Siem Zeilemaker. “Het heeft even geduurd, maar hartstikke goed dat de gemeente hiermee instemde en heeft meegewerkt met de eerste aanleg. Nu komt het erop aan dat de buurt dit samen oppakt en bij gaat houden, maar er hebben zich al diverse buren aangemeld, hoorde ik. Wat mij betreft is dit een heel goed voorbeeld voor veel meer buurtjes. Samen een perk onderhouden, leuk voor de samenhorigheid in de buurt. En als het gebeurt met inheemse planten en bloemen komen er gegarandeerd vlinders en andere insecten op af die belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Ik ben blij dat ik aan het initiatief een heel klein beetje heb kunnen bijdragen.”

Ambtelijke molen

Carla is een liefhebber van natuur en blij dat de gemeente gehoor gaf aan haar aanvraag in 2020. Maar dan... Ik kreeg vrijwel direct antwoord van de gemeente, ze vonden het een prima idee, keurde de aanvraag goed en wilde daarmee aan de slag. Daarna hoorde ik een hele tijd niets meer. Na herhaaldelijk een mailtje te hebben gestuurd, ook via de Fixi-app, kreeg ik na lange tijd weer een berichtje. Ik dacht nog bij mezelf: de bekende ambtelijke molen draait inderdaad niet zo snel. Maar gelukkig, de gemeente zou vlinderstruiken en inheems zaad bestellen. Het voordeel van een inheems zadenmengsel is dat de diverse bloemen van nature voorkomen in Nederland. De zaden zijn daardoor bestand tegen vorst. Ze groeien goed in ons klimaat en er zijn veel bijen en vlinders aangepast op deze bloemsoorten. En win-win situatie lijkt me.”

Actie

De gemeente kwam in april jl. in actie. De grond werd omgewoeld. “Van het gras is een strook van ruim een meter bewerkt. Alleen er kwamen geen struiken en zaden. Ik was bezorgd dat er onkruid omhoog zou komen. Dan was eigenlijk alles voor niets geweest. In mei maar eens gebeld waar het bleef. Het zaad was besteld, was het antwoord, maar er was personeel tekort. Het duurde daarna nog twee maanden voordat er vijf vlinderstruiken werden geplant. Dat was half juli, Tegelijkertijd werd het stuk grond ingezaaid. Moet je kijken over een paar weken, dan ziet het er al heel anders uit.”

Buurt fleurt op

Voor Carla is dit het begin. “De vlindertuin is goed voor de natuur, voor de vlinders en insecten, want daar gaat het niet goed mee. Onze buurt fleurt op en het zou mooi zijn als buren in de tuin wat meer met elkaar betrokken raken. De strook is een eerste aanzet, wie weet volgt er nog meer en wordt de tuin in de toekomst mooier en beter gemaakt. Dat kan zijn met een insectenhotel of een compostton. Zo hebben we een circulaire tuin.”