Jantien Dubbeldam wil herenigd worden met haar vriend Ton

Algemeen
Jantien staat op de plek waar haar mantelzorgwoning komt te staan, bij haar dochter in de tuin.
Jantien staat op de plek waar haar mantelzorgwoning komt te staan, bij haar dochter in de tuin. (Foto: SUUS Fotografie om in te lijsten)

Jantien Dubbeldam (77) uit Ursem is sinds 2014 Parkinsonpatiënt. Dat weerhield haar niet om mantelzorger te zijn van haar vriend Ton (76), want na een paar jaar samenwonen, kreeg hij een hersenbloeding. Jantien’s neuroloog adviseerde haar om geen mantelzorger meer te zijn, het is te belastend voor haar lichaam. Een zorgboerderij biedt uitkomst. “Ton kan daar wel heen en ik niet. Geriant hielp veel met het regelen voor Ton, omdat hij dementie heeft. Maar weer samenwonen met Ton, die vlieger gaat niet op, want ik heb namelijk geen dementie. Ik stond er ineens alleen voor. Ik ben nog zoekende naar de mogelijkheden.”

Voor Ton en Jantien ging het samenwonen drie jaar lang heel goed en hadden veel lol met elkaar. Parkinson was geen obstakel voor Ton. “Hij zei: ‘ach, oude wagens rijden nog heel lang door’. En hij had gelijk. Na drie jaar kreeg mijn tweede nieuwe heup en vijf weken later kreeg Ton een hersenbloeding in zijn hersenstam. Het ziekenhuis in en Ton moest revalideren. Hij had een veel te hoge bloeddruk, maar dat wisten wij niet. Na zes weken weer thuis en hij ging langzaam vooruit, maar had last van dubbelzien en vasculaire dementie.”

Geriant

Jantien werd Ton’s mantelzorger en kwam daarom in contact met Geriant. “Zij helpen je op weg met allerlei aanvragen voor zorg. We kregen thuis huishoudelijke hulp en Ton ging naar een zorgboerderij twee keer in de week. Ik was onder de indruk hoe het daaraan toeging. Maar Parkinson eiste zijn tol. Ik werd/word trager, stijver, emotioneler, snel moe, omdat het bewegen steeds moeilijker gaat. Mijn neuroloog vertelde mij dat ik geen mantelzorger meer kon blijven. Ton en ik konden dus niet meer bij elkaar blijven en Ton moest het huis uit om 24/7 de juiste zorg te hebben. En met verdriet constateerde ik dat ik hem die tools niet kan geven. Maar bij hem blijven, dat wil ik wel.”

Lange wachtlijst

Samenwonen in een zorgboerderij. Dat leek Jantien wel wat. “Maar je komt eerst op een lange wachtlijst. Ik heb toen veel boerderijen en huizen opgezocht. Opname voor Ton was mogelijk. Hij heeft indicatie vijf en komt daarvoor in aanmerking. Alles werd geregeld door Geriant. Ik viel in een gat en hoopte dat Geriant ook mij kon helpen om samen met Ton te zijn. Maar dat ging niet. Geriant is alleen voor mensen met dementie. Dat heb ik niet, dus ik stond er alleen voor.”

Mantelzorgwoning

Op zoek naar mogelijkheden kwam Jantien mantelzorgwoningen tegen. “Ik kan nu niet meer volledig functioneren en heb ook zorg nodig. Dichtbij mijn dochter Suzanne wonen, lijkt me heerlijk. En van de gemeente Koggenland kregen we groen licht om een mantelzorgwoning te bouwen in haar tuin. Een prachtige oplossing, maar het liefste woon ik bij Ton, met zorg. Ik weet dat er zorgboerderijen in Westfriesland zijn die zorg willen bieden aan mensen die verschillende zorg nodig hebben. Dus bijvoorbeeld niet alleen voor mensen met dementie. Ik ben van mening dat als je mensen met een verschillende indicatie en diagnose bij elkaar zet, dat zij elkaar kunnen helpen. Ik stel mij voor dat als ik daar woon mijn vrijheid en zelfstandigheid behoud. Leef in de natuur in een rustige omgeving (weinig prikkels). Tevens houd ik mij bezig met het verzorgen van dieren en het telen van eigen groenten. Zoals er gebeurt op de nieuwe zorgboerderij waar Ton nu woont. En ik kan er ook voor mijn medebewoners zijn. Misschien is het een idee om boerderijen, die bijvoorbeeld gesaneerd worden tijdens de stikstofcrisis, om te bouwen naar zorgboerderijen voor kwetsbaren die daar behoefte aan hebben, zoals mensen met Parkinson.”

Gemeenten

In de zeven Westfriese gemeenten zijn er een stuk of tien zorgboerderijen. Maar ook een nieuwe in Winkel, gelegen aan een prachtig park in een heerlijk rustige omgeving. Een zorgboerderij is vaak gericht op een doelgroep. Jantien weet dat er een paar zorgboerderijen zijn die willen uitbreiden, maar sommige gemeenten werken niet echt mee. Een bestemmingsplan wijzigen schijnt erg moeilijk te zijn. “Ik vraag alle gemeenten na te denken om wat te doen voor de mensen met Parkinson. Wij zijn niet dement, dementie is hersenziekte nummer 1 in Nederland, en worden niet geholpen door Geriant. Maar ook Parkinsonpatiënten kunnen gaan dementeren. Waar kan ik als Parkinsonpatiënt eigenlijk wonen?”

Gezond blijven

Het is bewezen dat bewegen op muziek voor mensen met Parkinson een positief effect geeft, zowel fysiek als mentaal. “Ik volg daarom met veel plezier de ‘Meer dan Dans’lessen van Saskia Vroom in de Zaagtand in Hoorn en wil dit zo lang mogelijk vol te houden.” Meer weten? Kijk eens op www.meerdandans.nl 

Meer informatie over Parkinson is te vinden via https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/parkinson/

Jantien Dubbeldam vraagt aandacht voor de mensen met Parkinson.