Waar Medemblikkers zich druk over maken

Algemeen
In de sloot aan de Flevosingel liggen diverse boten onder water, inclusief buitenboordmotoren.
In de sloot aan de Flevosingel liggen diverse boten onder water, inclusief buitenboordmotoren. (Foto: Rodi Media/JH)

Diverse inwoners uit de gemeente Medemblik maken zich druk over van alles en nog wat. Denk aan overlast op het water of eigenlijk in het water, onkruid dat overal woekert en kinderen opvoeden. En dat is niet goed tijdens deze hitte. Dan is het wijs om niet teveel te doen.

“Heb je gezien hoeveel boten onder water liggen bij de Flevosingel”, melden een aantal Medemblikkers, “en niet alleen daar, ook in andere sloten, met buitenboordmotor en al. Wat denk je wat voor schade dat aanricht in sloot? Misschien denken mensen: ‘ach, waar maak je je druk om? Het is niet één motor met benzine en olie die in het water ligt, het zijn er veel meer. Voorheen werden ze nog wel eens weggehaald door de gemeente. Maar misschien hebben ze daar de capaciteit niet voor, geen idee?

Overlast boten

De meeste waterliefhebbers hebben ook liefde voor de natuur. “Een aantal kids in boten hebben geen idee wat ze aanrichten als ze heel hard varen. Een aantal wijsneuzen zei tegen mij: ‘Je ziet toch niets aan de walkanten, bemoei je er niet mee’. Maar het is niet aan de oppervlakte wat stuk gaat als ze het gas open zetten, onder water richten ze meer schade aan. Toen ik van mijn vader op het water mocht, kreeg ik als eerste basisregels mee: als je een boot hoort aankomen, minder je gas. Zorg dat je altijd rechts aanhoud. Stuurboord (rechts) gaat altijd voor. Zorg dat je niet te dicht bij dieren vaart. Of de walkant, want er kunnen ook nesten inzitten. Ik heb het idee dat de kinderen van tegenwoordig die basisregels niet meekrijgen.

Onkruid

Veel inwoners is het vast al opgevallen dat het onkruid in de goten van de straat hoog staat. “Meestal komt er toch een borstelwagen om de goten schoon te houden. Het is nu wel ‘bar’. Stel je voor dat er een enorme plensbui valt. Dan loopt het water niet goed weg. Ik hoop dat ze er snel wat aan gaan doen. Nog meer overlast zitten we niet op te wachten.”

Een boot die, volgens een inwoner van Medemblik, al een paar jaar onder water ligt.
Putten worden overwoekerd door onkruid.