Koninklijke onderscheiding voor Kees Oudt en eerbetoon aan Marcel Reus

Algemeen
Voor zijn vele verdiensten en de belangrijke rol die hij vervult in de dorpskernen ontving Kees Oudt uit handen van waarnemend burgemeester Straat het lintje van Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Voor zijn vele verdiensten en de belangrijke rol die hij vervult in de dorpskernen ontving Kees Oudt uit handen van waarnemend burgemeester Straat het lintje van Lid in de Orde van Oranje Nassau. (Foto: Marcel Rob)

De verenigingsmannen Kees Oudt en de in 2021 overleden Marcel Reus zijn dinsdag 4 oktober, op een bijeenkomst van het kermiscomité, geëerd voor hun vrijwilligersactiviteiten in de dorpen Sijbekarspel-Benningbroek. Oudt ontving uit handen van de waarnemend burgemeester Dennis Straat een koninklijke onderscheiding. Reus werd postuum geëerd met een herinneringsbank.

De Benningbroeker en enkele dorpsgenoten kwamen dinsdagavond naar het dorpshuis de Vang voor een speciale vergadering van het kermiscomité. Deze werd onderbroken door de komst van waarnemend burgemeester met familie en vrienden van Oudt en Reus.

Zeer betrokken bij zijn Benningbroek-Sijbekarspel

Kees (59) begon al op jonge leeftijd met het mee-organiseren in zijn dorp. Hij was dertig jaar bestuurslid van de biljartvereniging en is vanaf 1985 (37 jaar!) betrokken bij Zwembad ’t Ploetertje. Eerst als vrijwilliger en sinds 25 jaar ook als bestuurslid met kennis van technische zaken, waaronder het operationeel houden van de techniek. Ook houdt hij zich bezig met het maaien van het gazon en de controle op het chloorgehalte in het bad. Sinds de start van Huttendorp in 1992 is Kees verbonden met de stichting om de jeugd van Benningbroek en Sijbekarspel een mooi timmerweekend te bezorgen. Hij was vrijwilliger bij het festival Paspop in zijn dorp en nu weer actief voor de opvolger; Sensation Grasland. Kees is sinds 1992 vrijwilliger bij de plaatselijke voetbalclub SV DESS. Voor klussen in en om het clubgebouw staat hij als ‘manusje van alles’ altijd klaar. Regelmatig is hij ook achter de bar is te vinden tijdens een evenement of op zondag. Ook voor dorpshuis de Vang zet hij zich sinds jaar en dag in als vrijwilliger. Dit veelal ook via het kermiscomité. Als portier, barman op diverse evenementen, van carnaval tot kermis, opbouw en afbouw tot de eindschoonmaak. Vanaf eind jaren 90 is Oudt het creatief brein voor de kermisactiviteiten. Als één van de aanjagers van ideeën, klusavonden en het regelen van alles en nog wat.

Samen met Marcel Reus

Veel vrijwilligerswerk deed Kees samen met zijn maat en vriend Marcel Reus, die in 2021 is omgekomen. “Marcel stond altijd voor iedereen klaar, samen met zijn beste maat Kees. ‘Buurman en buurman’, maar dan ontzettend handig”, aldus Straat. “Samen vormden jullie een topduo met een tomeloze inzet en keihard werken.”

Ook Marcel zette zich van jongs af aan in voor de saamhorigheid in de dorpen. Niet alleen in de Vang, ook bij het zwembad en bij SV DESS was hij samen met Kees te vinden voor de nodige werkzaamheden. Behalve de verenigingen waar hij lid van was, hielp hij ook andere verengingen. En zo was Marcel in de weer voor Koningsdag en carnaval. "Bevlogen vrijwilligers als Kees en Marcel maken het mogelijk dat voorzieningen en organisaties in Sijbekarspel en Benningbroek een actieve rol blijven spelen in de gemeenschap", aldus de waarnemend burgemeester.

Bank

Gemeente Medemblik overhandigde aan mevrouw Reus een herinneringsbank. Hiermee bewaren dorpsgenoten en verenigingen, die vele jaren een beroep konden doen op Marcel, een blijvende herinnering aan hun gewaardeerde dorpsgenoot. De zitbank heeft een inscriptie naar Marcel’s eigen woorden: Drukke mensen hebben altijd tijd

"Marcel bewees dat die uitspraak waar is", aldus voorzitter Claus Ursem van ‘t Ploetertje. De bank krijgt vanaf medio november een speciale plek op het complex van SV DESS in het dorp.