Layla Stroet gaat met haar mini-museum op pad

Algemeen
Layla Stroet heeft een mini-museum vol voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog.
Layla Stroet heeft een mini-museum vol voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog. (Foto: RG-Fotografie)

Oud Wervershoofse Layla Stroet (23), tegenwoordig wonend in Alkmaar, werkt in de zorg, maar heeft daarnaast een hobby die je niet vaak achter een dame zoekt: WO1. Ze spaart voorwerpen uit die donkere periode in de geschiedenis en brengt haar kennis over: “Oorlog was een belangrijk onderwerp bij ons thuis, ik groeide daarin op.”

Layla rondde afgelopen augustus de opleiding tot operatieassistent af. “De opleiding volgde ik bij de VU Amstel Academie en het Dijklander Ziekenhuis. Een pittige studie, maar ik ben verliefd op het vak. Het is fascinerend hoe het menselijk lichaam in elkaar steekt en hoe het allemaal met elkaar samenwerkt. Het is een vak waarbij je nooit bent uitgeleerd. Op het OK-complex heb ik met diverse doelgroepen te maken en met verschillende specialismes. De afwisseling van die specialismes maakt het werk interessant en leuk. Ik wilde operatieassistent worden omdat het vak ‘opereren’ (chirurgie) mij enorm aanspreekt. Ik haal veel voldoening uit het zorgen voor de patiënt, de operatie te laten slagen en zorgen dat de complexe zorg zonder problemen verloopt.”

Hobby

Naast de zorg houdt Layla zich bezig met WO1 en is vrijwilliger in het Oorlogsmuseum, aan Zeldenrust in Medemblik. “Binnen het gezin waarin ik opgroeide was oorlog een belangrijk onderwerp in onze opvoeding. Wij bezochten veel musea, binnenland en buitenland, over de oorlogen. Maar de hobby begon pas toen mijn vader ons meenam naar West-Vlaanderen. Daar is tijdens de Eerste Wereldoorlog veel gevochten en nu, anno 2022, leeft het nog steeds in die omgeving. De mensen daar houden elke avond om 20.00 uur één minuut stilte voor de gevallen slachtoffers van WO1 in Ieper. De allereerste bijgewoonde herdenking herinner ik mij als de dag van gisteren. Het liet op mij een diepe indruk achter. Zo diep dat ik met de WO1 bezig bleef in mijn hoofd. De miljoenen slachtoffers, veldslagen en de manier van oorlog voeren bleven in mijn gedachten.” 

Tweede bezoek

Tijdens haar middelbare schooltijd ging Layla nog een keer naar Ieper. “Daar hing een affiche met: vrijwilligers gezocht voor de herdenking van de derde slag bij Passendaele (2017). Een klasgenoot en ik gaven ons op als vrijwilligers. In de zomer van 2017 werkten wij daar anderhalve week. Toen kregen wij veel contact en met de andere vrijwilligers en daar heb ik nog steeds een band mee. Mijn klasgenoot en ik gingen daarheen met het idee: ‘Wij zijn dankbaar dat wij nu leven in de vrijheid, waar hun voor streden’. Dat geldt natuurlijk daar voornamelijk voor België.”

Lezingen

De toenmalige klasgenoot is ondertussen een goede vriend en Layla gaf in 2017, samen met hem, haar allereerste lezing/gastles in Medemblik. “Het geven van een lezing aan kinderen gaf ons beiden voldoening omdat iedereen wel iets kan vertellen over de WO2, maar bijna niemand over de WO1. Het is bizar wat voor strijd zich toen afspeelde. Om dat verhaal te vertellen aan kinderen op de basis- en middelbare school vonden wij erg leuk. Mijn vader en ik verzamelde door de jaren heen steeds meer voorwerpen. Onze collectie werd telkens groter, daardoor de gastles professioneler en mijn vriend en ik startten Rob & Layla’s Gastles WO1. Dit was een groot succes en we gaven in heel Nederland lezingen. Zelfs in België. Echter studeerden wij ook en werd het voor mijn kameraad te druk, daarom stopte het geven van lezingen. Maar na een klein halfjaar stilte maakte ik een doorstart. Omdat ik over veel voorwerpen beschikte, kon ik het niet laten om daar niets mee te doen. En zo ontstond Layla en het reizende WO1 museum. Jaarlijks keer ik terug naar West-Vlaanderen omdat ik elke keer nieuwe dingen ontdek. Het blijft een indrukwekkend gebied waarbij de omgeving nog zoveel te vertellen heeft.”

Oorlogsmuseum

Met het Oorlogsmuseum in Medemblik kwam Layla in aanraking nadat zij daar een familiedag had. “Ik vertelde over mijn eigen mini-museum. En Lars en ik hielden contact. Vanaf het eerste moment dat ik daar binnen kwam, was ik verkocht. Wat een fantastische entourage. De educatie voor jong en oud sprak mij erg aan. Daarnaast wil ik mij inzetten voor de geschiedenis van de WO1 en WO2. Als ik dat kan doen door lezingen te geven over de WO1 in het legermuseum in Medemblik, dan doe ik dat graag”, besluit Layla.