Louisa Heddes uit Medemblik mag schuurtje demonteren en opnieuw opbouwen

Algemeen
Louisa voor haar vervallen schuur aan de Brakeweg in Medemblik.
Louisa voor haar vervallen schuur aan de Brakeweg in Medemblik. (Foto: Rodi Media/JH)

Het schuurtje bij de Brakepoldermolen is al tijden toe aan sloop. Het dak is totaal verwoest na een aantal stormen en de muren brokkelen af. Louisa Heddes uit Medemblik, eigenaar van de schuur, wil op het perceel al tientallen jaren een nieuwe woning bouwen, ter ere van haar vader en een zelfde uitstraling als de schuur, maar kreeg daar geen vergunning voor. Tot nu...

Het verhaal begint in 1984 met de vader van Louisa, die eigenaar was van de schuur aan de Brakeweg. Hij wilde graag op het stuk grond wonen. Dat is hem bij leven niet gelukt. Louisa is erfgenaam van het stuk grond en wil dat omzetten in een woonbestemming. Elke keer als Louisa een aanvraag indiende was het antwoord nee. Er moest nog wat aangepast worden aan het ontwerp, de oprit moest worden veranderd, de ingang en ga zo maar door. Elke keer was er wel iets dat niet deugde. Louisa gooide het bijltje er niet bij neer en vocht jarenlang door om te realiseren wat zij voor ogen had. Ze nodigde in april dit jaar de provincie, gemeente, het waterschap en Mooi Noord-Holland uit.

Veranderingen

Voordat Louisa er precies achter kwam hoe het allemaal werkt bij de diverse instanties, gingen jaren voorbij. Er gebeurde in die tussentijd van alles. Regels veranderden, plannen of personeel. “Ik had in het begin contact met een ambtenaar van de gemeente en dat liep niet lekker. Zij vertaalde de reactie van de provincie op het inrichtingsplan wat ongelukkig richting mij en zodoende hebben we flink wat tijd verloren in het proces”, vertelt Louisa. “De man die bij de provincie op het inrichtingsplan reageerde, kreeg een andere baan net nadat we de nieuwe plannen hadden ingediend en ik dacht even daar gaan we weer. Alles weer overnieuw. Maar gelukkig werd het door zijn opvolgers goed opgepakt. Zij keken direct naar het nieuwe plan en niet naar wat al geweest was. Fijn was dat ik door de mensen van de afdeling Vergunningen en Juridische zaken van de gemeente goede medewerking kreeg. Zij doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen en daar heb ik wel een goed gevoel over.”

Samen kijken wat mogelijk is

Louisa legt uit: “Ik dacht bij mezelf: ‘achter een bureau kan je niet zien wat ik zie, zeker niet van een tekening’. Dus ik nodigde meerdere partijen uit om naar Medemblik te komen en gevraagd: ‘hoe willen jullie het en hoe komen we met elkaar tot een oplossing’. De provincie is leading in dit hele project. Zij bepalen, de gemeente kan in principe niet veel doen alleen maar meegaan in de beslissing van de provincie. Aangezien Mooi Noord Holland als adviseur van de provincie dit keer op de Brakeweg was en de omgeving met eigen ogen zag, konden we nu de situatie en onze ideeën goed laten zien hoe we het een en ander voor ogen hadden. Ook de gemeente gaf aan wat hun visie was en zo kwamen we tot een inrichtingsplan die naar ieders tevredenheid is. Ik ben er heel blij mee.”

Demonteren en opnieuw opbouwen

Een voorwaarde is dat de woning dezelfde karakteristieke uitstraling moet hebben als het schuurtje van vader Heddes. “Maar dat is altijd wat ik voor ogen had”, zegt Louisa. “Met alle liefde houd ik me aan die voorwaarden. Ik ben blij dat we samen een goed gesprek hadden met elkaar op locatie. Een stap in de goede richting. Na het gesprek kon de architect weer aan de slag en die heeft het definitieve concept gemaakt, waar iedereen tevreden over is.”

‘Eindelijk een vergunning’

Het college van de gemeente Medemblik besloot 22 oktober om de vergunning, om de vervallen schuur te demonteren en een woning terug te bouwen, goed te keuren. Maar eerst nog even afwachten, want de omgevingsvergunning ligt zes weken ter inzage in het gemeentehuis in Wognum. Als er geen bezwaar- of beroepschriften worden ingediend mag Louisa eindelijk haar droom en die van haar vader waarmaken.

“Ik kan het mij niet voorstellen dat er bezwaren komen”, zegt Louisa, “als de vervallen schuur weg is en er staat een mooie karakteristieke woning, zal dat alleen maar een vooruitgang zijn van het Westfriese landschap.”

Het gehavende schuurtje aan de Brakeweg.