Wat voor vuurwerk mag er nog verkocht worden?
Wat voor vuurwerk mag er nog verkocht worden? (Foto: Adobe Stock)

Vuurwerk afsteken? Wat mag wel en niet in Westfriesland?

Algemeen

Overal ter wereld vallen er tijdens de jaarwisseling veel gewonden door vuurwerk. De regels die de overheid oplegt voor het bezit, afsteken, vervoer en kwaliteit van vuurwerk, moeten vuurwerkletsel voorkomen. Dit jaar geen nationaal vuurwerkverbod, maar sommige gemeenten voeren toch een vuurwerkverbod in. Daar tegenover staat dat hun inwoners kunnen genieten van een groots vuurwerk, verzorgd door de gemeente.

Het wetsvoorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren over een permanent vuurwerkverbod werd in jun jl. van tafel geveegd, tot opluchting van vuurwerkverkopers en liefhebbers van het afsteken daarvan. De Nederlandse burger liet van zich horen. Op de internetconsultatie over een permanent vuurwerkverbod plaatsten tot wel 15.000 mensen een reactie geplaatst waarom zij tegen een permanent vuurwerkverbod waren.

Maar de overheid heeft natuurlijk regels voor de verkoop en aanschaf van vuurwerk:

Vuurwerk uit de categorie F1 (kindervuurwerk) is geen probleem en is eigenlijk altijd wel verkrijgbaar, want er is zeer weinig gevaar tot verwondingen.

De categorie F2 (onder meer cakes, compoundboxen en fonteintjes) zijn ook gewoon beschikbaar. Maar volgens de politie is dat zeer geschikt voor particulier gebruik omdat het weinig gevaar oplevert.

Het zogeheten F3-vuurwerk is geschikt voor professioneel gebruik, hieronder vallen knalvuurwerk, knalstrengen, enkelshotsbuizen en vuurpijlen. Volgens de wet verboden om zomaar lukraak af te steken.

Dan is er ook nog categorie F4 dat voor veel gevaar zorgt, onder meer mortieren, professionele cakes en cobra’s. Ook alleen voor professionals die er een vergunning voor hebben.

Vuurwerk kopen

Jongeren vanaf 16 jaar mogen oudejaarsvuurwerk categorie F2 kopen. Kinderen vanaf 12 jaar mogen categorie F1 fop- en schertsvuurwerk aanschaffen, zoals sterretjes, fontijntjes en knalerwten. Per huishouden is maximaal 25 kg vuurwerk toegestaan.

Vuurwerk verkopen

Oudejaarsvuurwerk verkopen mag normaalgesproken op drie verkoopdagen. 

Buitenland

Vuurwerk in het buitenland kopen mag alleen als dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Per auto mag de klant maximaal 25 kilo vervoeren. 

Online

Niemand mag vuurwerk bestellen en thuis laten bezorgen. Het vuurwerk mag alleen gekocht of opgehaald worden bij een legaal verkooppunt. Een legaal verkooppunt voldoet aan veiligheidseisen en wordt daarop gecontroleerd.

Illegaal vuurwerk

Om ongelukken bij afstekers en omstanders te voorkomen, wordt regelmatig bekeken welk vuurwerk geschikt is voor consumenten. Het is verboden om illegaal consumentenvuurwerk te kopen, af te steken en in bezit te hebben. Meld illegaal vuurwerk of overlast van vuurwerk bij de politie.

Importeur

Een importeur van vuurwerk is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van het vuurwerk dat hij op de markt brengt. En is verplicht om een gratis veiligheidsbril en aansteeklont mee te geven. Zij moeten ook uitleg geven over hoe het vuurwerk veilig moet worden afgestoken. Draag ook een bril bij het afsteken van F1 vuurwerk en houd voldoende afstand van mens en dier.

Westfriese gemeenten

Knallend het nieuwjaar uit kan in de gemeente Koggenland, Medemblik en Opmeer. Of er vuurwerkzones worden aangewezen is nog de vraag. De Westfriese gemeenten komen begin december bij elkaar. Meer nieuws volgt dus...

Een sterretje hoor bij de categorie F1-vuurwerk. Kindervuurwerk dus.
Sommige gemeenten hebben een vuurwerkverbod, maar zorgen voor een spectaculair vuurwerk voor hun inwoners.
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
Johan Rood uit Midwoud doet mee met Alpe d'Huzes Algemeen 7 feb, 09:01
Afbeelding
Mirjam Kaijer wint de Vrouw in de Media Award Algemeen 6 feb, 22:01
Afbeelding
Jubileum spinningmarathon MirandaMania in Medemblik op 11 maart 2023 Sport 6 feb, 13:55
Afbeelding
Open dag bij Horizon College in Alkmaar, Heerhugowaard, Purmerend en Hoorn Algemeen 6 feb, 10:00
Afbeelding
Waar moet de nieuwe burgemeester van de gemeente Medemblik aan voldoen? Algemeen 5 feb, 09:55
Afbeelding
Op wie stem jij in Noord-Holland? Algemeen 5 feb, 09:33
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07
Afbeelding
Bouwkeet in de fik in Medemblik Algemeen 3 feb, 10:43
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Recreatief biljarten bij seniorenvereniging WOC in Westfriesland Algemeen 2 feb, 10:00
Afbeelding
Stembureaus in gemeente Medemblik: hier vind je ze Algemeen 1 feb, 09:29