Oudheidkundige Vereniging Medenblick viert verdrietig haar jubileum

Algemeen
Ton Pronk wijst naar de haven van Medemblik. Ronald Boekel (l) en Ton Gieling kijken toe.
Ton Pronk wijst naar de haven van Medemblik. Ronald Boekel (l) en Ton Gieling kijken toe. (Foto: Robert Gieling)

Oudheidkundige Vereniging Medenblick bestaat zestig jaar. Een feestje om te vieren? Nee, niet echt. Voorzitter Ton Pronk, penningmeester Ton Gieling en secretaris Ronald Boekel maken zich grote zorgen. “We moeten met het stadsmuseum uit het oude stadhuis, de opslag in het Weeshuis moet worden verplaatst en het clubgebouw in het Poortgebouwtje staat te koop, dus daar moeten we ook uit.”

De oprichting van de vereniging vindt plaats op 30 november 1962. In de Kroniek van Medenblick die vijftig jaar later verscheen, leest men: De heren ds. W. Hoogendoorn, W.N. Vlaming, W. Kramer en A.J.F. Koelen richten in hotel Het Wapen van Medemblik de Oudheidkundige Vereniging Medenblick op. Bij de oprichtingsvergadering zijn dertien personen aanwezig. Het doel is de bevordering van de kennis van het verleden en het heden van Medemblik en omstreken alsmede het behoud van zodanige zaken die historische en esthetische en/of stedenbouwkundige betekenis zijn.

Het eerste bestuur bestond uit: de dames W.A. Letschert-Maschaupt en G. Abels-Wiersema en de heren W.N. Vlaming, G. Kramer en A.J.F. Koelen. De eerste bestuursvergadering vond plaats op 14 december 1962.


Mede-oprichter en voorzitter van de vereniging Willem Kramer in ongeveer 1980. - OKV - A.J.F. Koelen 

De Waag als Oudheidkamer

In Het Waaggebouw in het centrum van de stad (Kaasmarkt 2) werd een Oudheidkamer ingericht die op 15 juni 1964 werd geopend door burgemeester Letschert. Stukken die in bruikleen zijn of geschonken zijn aan de vereniging verplaatsen zich al jaren. Vanuit het Waaggebouw naar mevrouw Abels op de zolder van haar woning aan Westerhaven 17. De hoeveel spullen nam ook steeds meer toe. Vervolgens bood de zolderkamer in kasteel Radboud een tijdelijke oplossing. De nieuwe Oudheidkamer werd op de zolder van het voormalig Weeshuis in 1980 ingericht. De opening van de expositieruimte, in het huidige gebouw dat de naam ‘De Vier Weeskinderen’ kreeg, verrichte burgemeester Hans Smit veertien jaar later in 1994.

Activiteiten

De Oudheidkundige Vereniging Medenblick gaat één keer per jaar met haar leden op stap. De organisatie kiest twee leuke, historische uitjes in Nederland uit, met als afsluiter een diner. Het bestuur vergadert eenmaal per maand in het Poortgebouw. Voor haar leden, maar ook voor belangstellenden, geeft de vereniging interessante lezingen. Dat doet zij zo’n vier tot vijf keer per jaar. Nog nooit een stadswandeling gemaakt in Medemblik? Echt eens doen! Ook als Medemblikker leer je plekjes kennen die je zomaar over het hoofd ziet. En weetjes over de stad, die je eigenlijk wel zou moeten weten als inwoner van Medemblik. Boeken kan via tel. 0227-542478. Wedden dat u geniet! 

Stadsmuseum

In het voormalige stadhuis aan de Dam, een mooi, historisch gebouw, is een doorlopende expositie ingericht in het Stadsmuseum, die veel dagjesmensen en toeristen trekt. In de maanden van april tot september zijn vele oude voorwerpen drie dagen (woensdag, zaterdag en zondag) te bewonderen. “Het gebouw is in handen van een projectontwikkelaar”, zegt Ton Pronk. “Ze willen er onder meer winkels in maken. Dat betekent dat er voor ons Stadsmuseum geen plek meer is. Tja, en nu?”

Verenigingsgebouw

In het huidige verenigingsgebouw, Het Poortgebouw, in de Torenstraat staan veel voor Medemblik waardevolle schenkingen. En de vitrines op de benedenverdieping zijn gevuld met een verzameling van veel historische bodemvondsten. Op de bovenverdieping staat veel naslagwerk. “We krijgen regelmatig van mensen mail”, zegt Ton Gieling. “Ze weten dat hun voorouders in Medemblik zijn geboren of opgegroeid, maar soms weten ze niet veel van hen af. Wij kunnen hen helpen met het vinden van hun roots in onze boeken, historie van Medemblik of notariële stukken. Soms tot ver in het verleden.”


Het gebouw De Vier Weeskinderen in de Torenstraat rond 1902 - (Foto: Beeldbank Westfries Archief Hoorn, foto: R. van der Randen)

Waar moeten we heen?

Het Weeshuis, waar onze opslag staat en Het Poortgebouw zit, staat te koop en het Stadsmuseum moet ergens heen. “Voor ons is dit een jubileum met een zwart randje”, zegt Ronald Boekel. “De zorgen die er zijn waar we met onze geschiedenis van Medemblik heen moeten, drukt zwaar op onze schouders. Kunnen we nog een Stadsmuseum inrichten? Waar komen we met onze leden bij elkaar? Hopelijk komen we tot een oplossing, we zijn al in gesprek met de gemeente. Hopelijk komt het allemaal op zijn pootjes terecht. En wie weet is er wel iemand die ons kan helpen, dat zou mooi zijn.”

Wie kan helpen of meer wil weten over de vereniging, kan een kijkje nemen op https://okv-medenblick.nl/ voor contactgegevens.

Omslag van het boekje Wandelingen door Medemblik (1964)
Burgemeester Letschert en zijn vrouw Wally in 1965
Henk Letschert is burgemeester van Medemblik van 1956 tot en met 1965.
Het Waaggebouw in 1890.
Omslag van het boekje Medemblik in oude ansichten (1969)