Talenten Sem en Vik Bleeker uit Wognum voetballen in de hoofdklasse

Algemeen
Talenten Sem en Vik Bleeker zijn dikke vrienden en voetballen samen bij Spartanen in Wognum.
Talenten Sem en Vik Bleeker zijn dikke vrienden en voetballen samen bij Spartanen in Wognum. (Foto: RG-Fotografie)

Sommige kinderen proberen eerst allerlei sporten uit om te ontdekken waar hun passie ligt. Soms weten ouders het meteen welke sport bij hun kind past. Dat blijkt dan uit de prestaties de de kids neerzetten. Zo ook bij Sem en Vik Bleeker. Beiden 7 jaar. Gek van voetbal. Nee, geen familie van elkaar, maar wel de beste vrienden. Ze zitten samen op de Hieronymusschool in Wognum, bij elkaar in groep 4A. De jongens doen heel veel samen, maar er is toch een verschil: Sem is fan van AJAX en Vik van AZ.

“De jongens zitten sinds groep 1 bij elkaar en zijn sindsdien dikke vrienden. Voor Sem en Vik is het beiden het tweede competitieseizoen dat ze met elkaar voetballen. Dat ze interesse in een andere voetbalclub hebben, maakt ze niets uit. Als AJAX tegen AZ speelt is er niets aan de hand. Ze maken er geen bonje om. Het is niet zoals rivalen, dat ze elkaar de winst niet gunnen. Daar kunnen sommige volwassen voetbalfans nog wat van leren.”

Spartanen

Sem en Vik spelen bij Spartanen in Wognum. Samen met Daimen, Mats, Luna, Cas en Pepijn zijn ze het team JO8-1. Een voetbalteam in hun leeftijdsgroep bestaat uit zes spelers: één keeper en vijf veldspelers. En het team doet het goed. De vaders van Vik en Sem, Rob en Don, zijn als coaches sowieso elke wedstrijd te vinden op het voetbalveld, maar trotse mama’s Linda en Margot staan natuurlijk ook hun jongens dikwijls aan te moedigen langs de lijn. Don: “Het team gaat als een trein en begon dit seizoen in de derde klasse. Omdat de uitslagen zo groot waren, zijn ze na zes wedstrijden in de eerste klasse ingedeeld. Ook hierin ging het boven verwachting en het team won alle wedstrijden ruim. Daarom is besloten dat Vik en Sem met hun team na de winterstop zijn overgeplaatst naar de hoofdklasse.

Elke dag met voetbal bezig

De jongens zijn gek van voetballen. “Ze trainen met hun team op de woensdagmiddag. Sinds begin van dit seizoen gebeurt dit met veel enthousiasme door Nick Veken, de vader van teamgenootje Daimen. Dan hebben ze op maandagmiddag nog een extra training. De ene keer door Rob en de andere keer door mijzelf. Heel leuk om te doen. Daarnaast voetballen ze ook nog meerdere keren per week (lees: eigenlijk bijna dagelijks) met zijn tweetjes (en soms met anderen) op het Spartanencomplex. Ook na hun competitiewedstrijd gaan ze vrolijk verder met voetballen op een naastgelegen veld. Sem en Vik hebben er veel zin in om na de winterstop in de hoofdklasse uit te komen. Ze willen graag meer tegenstand en hebben voor de winterstop meegetraind met jongens die twee jaar ouder zijn dan hun. Om meer weerstand voor ze te creëren.”

Spits en verdediger

Spits Sem staat altijd voorin en heeft tot nu toe in twaalf competitiewedstrijden maar liefst 110 doelpunten gemaakt. Zijn vriendje Vik is verdediger, speelt achterin en heeft inmiddels ook zo’n 30 doelpunten gemaakt. “De hoeveelheid doelpunten van Vik als ‘laatste man is’ uitzonderlijk en het doelpuntenaantal van Sem is natuurlijk helemaal bizar”, zegt Don. “We zitten immers pas op de helft van het seizoen.”

Interesse van voetbalschool

Dat de keeper van de tegenstander ‘goalgetter’ Sem regelmatig voor zich heeft en fluitend de ballen om zijn oren krijgt, is duidelijk. Hij lijkt een gouden schoen te hebben. Dat Vik ook veel scoort betekent dat hij inzicht in het spel heeft. Dat zijn toch kwaliteiten die bij anderen opvallen. “Deze doelpuntenaantallen en hun manier van spelen, vallen natuurlijk wel op. Dat heeft onder andere geleid dat ze samen zijn gescout door de voetbalschool van Hoornse Veerhuys. Dat betekent voor hen één keer in de twee weken een extra training op de zaterdagmiddag. Daarnaast staan er al scouts van bekende clubs af en toe te kijken, maar daar proberen we ze zoveel mogelijk van weg te houden. Want wij vinden dat spelplezier voorop staat.”

Op de vraag wat de jongens later willen worden, hoeven ze niet lang over na te denken: “We willen allebei profvoetballer worden.”