Tulpenkeuren terug in de Schoof in Wervershoof

Algemeen
De jury kijkt altijd met een scherp oog naar de groei van de tulpen.
De jury kijkt altijd met een scherp oog naar de groei van de tulpen. (Foto: archief Rodi Media)

De tulpenkeuring is terug van weggeweest. “Na twee jaar weer op onze vertrouwde plek in de Schoof”, meldt Gertjan Kreuk. “We gaan vrijdag 27 januari van start met een nieuw seizoen. Gedurende vijf vrijdagavonden proberen de deelnemers om de beste tulpenkeurder van Wervershoof te worden. 

Bij het tulpenkeuren dient een deelnemer tien cultivars te beoordelen op poot, blad, bloem en stand van het geheel. Het doel van het tulpenkeuren is om de beoordeling van de jury zo goed mogelijk te benaderen. De jury keurt de potten dezelfde middag.

“Iedereen is welkom; van jong tot oud en van vakgenoot tot leek. Als u nog nooit heeft meegedaan en daardoor niet precies weet hoe het werkt, zijn er genoeg mensen om u te helpen. De eerste avond van het tulpenkeuren neemt u een pot tulpen mee naar huis voor de zogenaamde huisbroei. De bedoeling hiervan is om in uw eigen huis een zo mooi mogelijke pot tulpen te kweken. Op de laatste avond van de tulpenkeuring brengt u deze dan weer terug naar de Schoof, waarbij u kans maakt op diverse prijzen.”

De tulpenkeuringsavonden vinden plaats op vrijdag 27 januari, 3, 10, 17 februari en slotavond 24 februari. De potten worden beoordeeld van 19.00 tot 21.00 uur, de drie beste scores tellen mee voor de einduitslag. Wie wil kan 3 en vrijdag 17 februari deelnemen aan de soortenkennis.

“Met het wegvallen van de tulpenkeuring in Stede Broec, is Wervershoof nog de enige plek in deze regio om tulpen te keuren. Naar verwachting wordt de strijd om de zilveren tulp en de startbewijzen voor het Nederlands kampioenschap daardoor spannender dan ooit. De winnaars van het tulpenkeuren strijden op vrijdag 31 maart om het Nederlands kampioenschap in de Keukenhof in Lisse.”

Wie wil weten hoe tulpenkeuren in zijn werk gaat, kan een kijkje nemen op http://tulpenbeoordeling.nl/ of Facebook: tulpenbeoordeling.