Op wie stem jij in Noord-Holland?

Algemeen
Welke partij past het beste bij jou?
Welke partij past het beste bij jou? (Foto: AdobeStock)

De verkiezingen voor de Provinciale Staten vinden plaats op woensdag 15 maart. Alle Noord-Hollanders, met de Nederlandse nationaliteit, van 18 jaar en ouder mogen dan naar de stembus. Zij stemmen daarmee ook indirect voor de Eerste Kamer, want de Statenleden kiezen op maandag 30 mei 2023 de nieuwe leden van de Eerste Kamer. 

Voordat je naar de stembus gaat, is het handig om eerst eens na te gaan welke partij het beste bij je past. Stemmen is niet verplicht, maar als je niet stemt, heb je kans dat die partij aan het roer komt, die je helemaal niet ziet zitten. Als iedereen er namelijk zo over denkt, verandert er nooit iets.

In grote lijnen kan je voor jezelf bepalen welke partij wel of niet bij je past. Zoek de partijen waarvan je een goed gevoel krijgt online op en ga kijken wat hun programma is. Aan de hand daarvan maak je een keuze. Bedenk wel dat er geen enkele partij precies doet wat jij oké vindt, maar kies de partij die het meeste overeenkomt met je denkbeelden of idealen.

In totaal hebben 23 partijen in Noord-Holland een lijst aangeleverd voor de provinciale verkiezingen. Daarvan zijn dertien partijen nu vertegenwoordigd in Provinciale Staten van Noord-Holland, namelijk GroenLinks, VVD, D66, PvdA, JA21, CDA, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, PVV, SP, ChristenUnie, Denk en Namens Noord-Hollanders. Bij de aankomende verkiezingen kunnen inwoners ook stemmen voor BVNL, 50Plus, Volt, Onafhankelijke politiek NH, JA21, BBB, AWP voor water, klimaat en natuur, Nederland met een plan, Code Oranje, Piratenpartij en Jezus Leeft.

Je hebt nog tot 15 maart om erover na te denken en je erin te verdiepen. Ga wel stemmen en zorg voor beweging.