Resultaat workshop duurzaam rendement uit medewerkers

Nieuws

MEDEMBLIK – Ondernemers uit Medemblik namen op 1 oktober deel aan de workshop Duurzaam personeelsbeleid in het gemeentehuis. In de workshop werd ingegaan op het langdurig gezond inzetten van medewerkers in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zoals bijvoorbeeld social return, duurzaam inkopen & aanbesteden.
Ook aan bod kwamen het investeren in opleidingen voor medewerkers (scholingskansen, duurzame innovatieproducten en diensten ondernemers). Sturen op goede scholing en stages of andere vormen van kennisuitwisseling is onmisbaar voor de toekomstbestendigheid van het bedrijf. De laatste twee onderwerpen hebben vooral een link met Duurzaam Medemblik.
Vanuit de gemeente is er duurzaam inkoopbeleid. Ondernemers kennen duurzaam inkopen vooral vanuit MVO. Een onderdeel van het gemeentelijk inkoopbeleid is social return. Een voorbeeld uit de praktijk is de aanbesteding van de schoonmaak door WerkSaam (voorheen Opmaat). Hierbij gaat het om duurzame arbeidsparticipatie, maar ook over de randvoorwaarde dat er met ecologische schoonmaakmiddelen wordt gewerkt. Dat is wel zo mensvriendelijk. in een aanbestedingsopdracht, ook voor de inzet van personeel, mag je sturen op duurzame inzet op verschillende gebieden. Een ander voorbeeld in Medemblik is de aanbesteding van de BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaren). De gemeente heeft ingezet op minder CO2-uitstoot door te koersen op minder vervoersbewegingen. Zo komen deze medewerkers uit de gemeente en nabije omgeving. Hierdoor is de reistijd woon-werkverkeer tot een minimum teruggebracht. Wordt er toch gereden, dan gaat dit doorgaans met een (elektrische) fiets of energiezuinige auto.

Betrokkenheid

Uit verschillende onderzoeken (bron: MVO Loont, MVO NL) blijkt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen de betrokkenheid van medewerkers bij het bedrijf vergroot en resulteert in een lager verzuim. Dit zijn directe besparingskansen (en mogelijkheden voor herinvestering) voor de ondernemer. De winstmarge van bedrijven die een volwassen duurzaamheidsprogramma hebben, ligt ruim twee procent hoger dan het branchegemiddelde. Voor productiebedrijven geldt dat ze gemiddeld tien procent hoger scoren dan het gemiddelde. Duurzame innovatie gaat vaak samen met MVO.
Een ander raakvlak tussen personeelsbeleid en duurzame innovatie is het opleidingsbeleid. Alleen als een ondernemer werk maakt van georganiseerd personeelsbeleid, hoe klein het bedrijf ook is, kan toch worden gestuurd op innovatie. Denk bijvoorbeeld aan het soort stageplekken dat beschikbaar wordt gesteld. Jongeren kunnen duurzame nieuwe kennis bij bedrijven brengen. Naast het vergroten van het financieel rendement, biedt het sturen op personeelsbeleid mogelijkheden om de organisatie verder te verduurzamen en daarmee toekomstbestendiger te maken.
Uitnodiging

Vertel ons hoe u als ondernemer duurzaam personeelsbeleid in de praktijk inzet. Hoe stuurt u op duurzame innovatie via personeelsbeleid? E-mail uw bijdrage aan duurzaammedemblik@medemblik.nl en maak kans op een publicatie op de gemeentepagina en een gesigneerde versie van het boek van de Medemblikse Tini Worp: ‘Stress en burnout’.