Politie waarschuwt voor onveilig gebruik vuurwerk

Nieuws

MEDEMBLIK - Een 16-jarige jongen is in Medemblik aangehouden, hij was illegaal vuurwerk aan het afsteken. Dit is in beslag genomen en de jongen krijgt een Halt-afdoening. Dat betekent dat hij een alternatieve straf krijgt.
De politie treedt op tegen het in bezit hebben of verkopen van illegaal vuurwerk vanwege de grote gezondheidsrisico’s die hieraan kleven. Ook waarschuwt de politie tegen het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Mensen en dieren ondervinden hiervan overlast of durven soms zelfs de straat niet meer op. Vorig jaar zijn in de periode rondom de jaarwisselingen in Nederland 810 mensen slachtoffer geworden van vuurwerkongevallen.
Ook de meldkamer van de hulpdiensten in Noord-Holland krijgt ieder jaar weer meldingen van letsel door illegaal of zelfgemaakt vuurwerk. Daarom blijft het belangrijk om te waarschuwen voor de gevaren. Bij het aantreffen van illegaal vuurwerk onderneemt de politie direct actie. Het vuurwerk wordt in beslag genomen en tegen de bezitters wordt proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast is bureau Halt een campagne gestart die jongeren aanspoort na te denken over de gevolgen van onverantwoord gedrag door ze in de huid te laten kruipen van slachtoffers. ‘Hoe zou jij reageren als iemand jou is gevaar brengt of als je gewond raakt door vuurwerk. Is vuurwerk dan nog leuk?’, luidt de tekst bij het campagnebeeld (www.halt.nl).

Risico’s van illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er kan dus een weigeraar tussen zitten of een blindganger. Dit laatste is vuurwerk dat juist afgaat op een moment dat men het niet verwacht. Het lontje brandt bijvoorbeeld te snel zodat het niet mogelijk is om op tijd weg te komen. Dit kan ook gebeuren bij zelfgeknutselde vuurwerkbommen. Deze bommen zijn levensgevaarlijk en kunnen leiden tot ernstig lichamelijk letsel. Bij het aantreffen van illegaal vuurwerk treedt de politie hard op. De verdachte krijgt een proces-verbaal en minderjarige verdachten worden doorverwezen naar Halt voor een alternatieve straf. Het te vroeg afsteken van vuurwerk levert een bon op van € 100,-. Jongeren krijgen via bureau Halt een alternatieve straf.
Regels voor vuurwerk

Legaal vuurwerk moet voldoen aan een aantal eisen. Op de verpakking moet onder andere in de Nederlandse taal staan dat het geschikt is voor particulier gebruik en het moet een vermelding of afbeelding hebben van het soort vuurwerk en de effecten die verwacht kunnen worden bij het afsteken. Om vuurwerk zo veilig mogelijk af te steken is het vooral belangrijk dat u er voorzichtig mee omgaat. Kijk voor tips op: www.politie.nl/onderwerpen/vuurwerk.html#hoe-steek-ik-vuurwerk-veilig-af.
Het is toegestaan van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur om vuurwerk af te steken. Een persoon mag maximaal 25 kilo in het bezit hebben. Buiten de verkoopdagen ook, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats.
Wie overlast ervaart, getuige is van vernieling of illegaal vuurwerk tegenkomt, kan contact opnemen via 0900-8844 en bij heterdaad 112.