Leegrijden tijdelijk opslagdepot gestart

Nieuws
Het tijdelijke opslagdepot wordt geruimd. (Foto: aangeleverd)
Het tijdelijke opslagdepot wordt geruimd. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

WIERINGERMEER – Afvalzorg startte afgelopen maandag met het leegrijden van het tijdelijk opslagdepot (buffer) voor brandbaar afval op afvalverwerkingslocatie Wieringermeer in Middenmeer. In 13 weken wordt circa 43.000 ton brandbaar afval afgevoerd naar de afvalenergiecentrales van AEB in Amsterdam en HVC in Alkmaar. Afvalzorg wil hiermee uitsluiten dat de geuroverlast van de afgelopen periode wordt veroorzaakt door het bufferdepot op de locatie. Begin april worden de werkzaamheden afgerond.
Vrachtwagens voeren elke dag circa 800 ton brandbaar afval af. Dit zijn gemiddeld twintig vrachtwagens en veertig vervoersbewegingen. Door de activiteiten in het depot kan eventueel geuroverlast ontstaan. Afvalzorg neemt zo veel mogelijk maatregelen om dit te voorkomen. Afvalzorg besloot te stoppen met het tijdelijk opslaan van brandbaar afval op Wieringermeer als de buffer leeg is.
Afvalzorg hield zich tot afgelopen maandag op Wieringermeer bezig met het tijdelijk opslaan van brandbaar bedrijfsafval wanneer er incidenteel sprake was van gebrek aan capaciteit bij de afvalenergiecentrales in Nederland. Bijvoorbeeld bij onderhoud of storing. Naar aanleiding van de geurklachten rond de locatie, is vanaf januari 2017 geen brandbaar afval meer aan- of afgevoerd. Nu Afvalzorg besloot te stoppen met het tijdelijk opslaan van brandbaar afval, wordt dit deel van de locatie in de toekomst gebruikt voor het permanent storten van afvalstromen waar in Nederland geen betere verwerkingsmogelijkheid voor is (bijvoorbeeld reinigen, recyclen of verbranden). Een activiteit die Afvalzorg al sinds de jaren ’80 uitvoert op locatie Wieringermeer. Naast Afvalzorg zijn op locatie Wieringermeer nog twee andere afvalverwerkingsbedrijven werkzaam. HVC heeft op de locatie een vergistings- en composteerinstallatie waar gft-afval wordt vergist en gecomposteerd. Sortiva houdt zich op de locatie bezig met groencompostering, overslag van huishoudelijk afval en sortering van plastic afval.