Steeds meer buitenlanders hebben een baan in Nederland, maar hebben ook huisvesting nodig.
Steeds meer buitenlanders hebben een baan in Nederland, maar hebben ook huisvesting nodig. (Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko)

Meedenken over huisvesting buitenlandse werknemers in Westfriesland

Nieuws

Veel bedrijven in Westfriesland zijn afhankelijk van buitenlandse werknemers. De groeiende economie in Westfriesland vraagt om extra arbeidskrachten, die niet allemaal in de regio te vinden zijn. 

Om deze reden trekken ondernemers steeds vaker buitenlandse arbeidskrachten aan. Zij komen naar de regio voor een kort verblijf: ze werken vaak een aantal maanden en gaan daarna weer huiswaarts. Nu al is er een tekort aan huisvesting voor deze werknemers. Uit onderzoek blijkt dat in de toekomst de vraag naar buitenlandse werknemers verder gaat toenemen. De zeven Westfriese gemeenten werken samen met de provincie Noord-Holland en de Westfriese Bedrijvengroep, om te zorgen voor extra huisvesting voor buitenlandse werknemers in de regio. 

De zeven gemeenten in de regio vinden het belangrijk dat inwoners en bedrijven in de regio kunnen meedenken in het onderzoek. Daarom wordt tot en met 29 mei een online enquête gehouden, die alle inwoners, ondernemers en werkgevers kunnen invullen. In deze online vragenlijst worden stellingen voorgelegd over mogelijke oplossingen voor het vraagstuk en mogelijke uitgangspunten voor geschikte locaties. Daarnaast wordt in de enquête gevraagd geschikte locaties op de kaart aan te wijzen. 

Locatieonderzoek

Het locatieonderzoek richt zich op nieuwe middelgrote locaties vanaf ongeveer 100 bedden. In totaal wordt voor 3.000 logiesplekken extra capaciteit gezocht. Dit is de opgave tot 2025. Het onderzoek kent drie fasen. In de eerste fase is met (vertegenwoordigers) van belanghebbenden in de regio besproken wat belangrijke aandachtspunten zijn bij het zoeken naar geschikte locatie. Dit vormt de basis voor criteria waarop mogelijke locaties getoetst worden. Deze eerste fase is afgerond. Het onderzoek is nu een tweede fase ingegaan, waarin breder wordt opgehaald hoe inwoners en bedrijven in de regio tegen het vraagstuk aan kijken. Ook worden mogelijk kansrijke locaties geïnventariseerd. Een belangrijk onderdeel van fase is de online enquête. In de derde fase worden de geïnventariseerde locaties beoordeeld op geschiktheid en wenselijkheid. Op basis van deze beoordeling worden de meest kansrijke locaties voorgesteld.

Enquête

Laat uw mening weten en vul de enquête in op www.regiowestfriesland.nl.

Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Snoepzoeken, koekklappen en lolly’s maken in het Bakkerijmuseum Algemeen 28 jun, 09:32
Afbeelding
Kofferbakmarkt op 10 juli in het Nesbos in Onderdijk Algemeen 27 jun, 14:04
Afbeelding
Geslaagd Midsummeravond toernooi met de Westrandboulers Algemeen 26 jun, 12:27
Afbeelding
Kandidaat-wethouders bekend voor gemeente Medemblik Algemeen 26 jun, 12:21
Afbeelding
Roeivereniging De Kogge vierde derde lustrum Algemeen 26 jun, 12:12
Afbeelding
Korte brand bij PicNic in Zwaagdijk-Oost 112-nieuws 24 jun, 23:36
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Tiny house-project in gemeente Medemblik Algemeen 23 jun, 10:58
Afbeelding
Wielerronde Nibbixwoud weer op de kaart Algemeen 23 jun, 08:00
Afbeelding
Sorghvliet in Andijk open voor Oekraïense vluchtelingen Algemeen 22 jun, 21:27
Afbeelding
Kinderuitjes in de gemeenten Koggenland, Medemblik en Opmeer Algemeen 22 jun, 13:12