Staartwiel Lucky Lady uit Midwoud terug naar Amerika

Nieuws
Yenthe Treep, leerlinge groep 8 obs De Koet, bij het oorlogsmonument Lucky Lady.
Yenthe Treep, leerlinge groep 8 obs De Koet, bij het oorlogsmonument Lucky Lady. (Foto: aangeleverd)

‘Strengthen our ties’ is een gevleugelde kreet van de Amerikanen om aan te geven hoe ze het contact met de Nederlanders kunnen versterken en andersom ook natuurlijk. Het verhaal over de neergestorte Amerikaanse bommenwerper, bijnaam ‘Lucky Lady’, op 20 januari 1945 in Midwoud past prima bij die kreet.

Een delegatie Amerikanen van het huidige 728 Airlift Squadron komt op 27 mei naar Midwoud. De dochter van een van de omgekomen bemanningsleden reist mee. De crashplek van de bommenwerper wordt bezocht, gevolgd door een ceremonie bij het oorlogsmonument. Naar verwachting komen de Amerikanen rond 10.00 uur aan bij Grand Café De Post in Midwoud.

Crash

Oud-Oostwouder Dr. Willem Renooij, geboren in 1945, hoorde verhalen van zijn broers over de crash van de bommenwerper. Een propeller die was weggehaald door zijn 17 jarige broer George Renooij en z’n vriend Riek Zijp, werd gegeven aan een comité dat een oorlogsmonument wilde oprichten in Midwoud. Het monument werd onthuld door de Amerikaanse ambassadeur Herman Baruch in november 1947. Renooij las over de overlevende captain Cecil Belton en de acht omgekomen bemanningsleden. In 2005 had de Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud een verhaal overgenomen uit het boek ‘ Sporen aan de Hemel’ uit 1981. Hierin staat de crash van de Lucky Lady uitvoerig beschreven. Geinspireerd door de bijzondere verhalen ging hij op zoek naar nazaten van de omgekomen bemanningsleden. Inmiddels zijn in Amerika nazaten gevonden van vijf omgekomen bemanningsleden. In 2020, 75 jaar na de Bevrijding, kwam Renooij ook nog in contact met het Amerikaanse 728 Airlift Squadron, dat de voortzetting is van het 728 Bomber Squadron waartoe de Lucky Lady behoorde.

Peter Sasburg

Uitgever en filmmaker Peter Sasburg uit Midwoud had belangstelling een documentaire te maken over Lucky Lady. Aanvullend op de in 2012 door hem gemaakte documentaire als onderdeel van het project  ’Oorlogsmonumenten Vertellen’ in de gemeente Medemblik. Sasburg was intussen op de hoogte van het onderzoek van Renooij. Ze spraken met elkaar af dat hij onderzoekgegevens van Renooij kon gebruiken voor deze nieuwe documentaire, aanvullend met informatie van nazaten van de omgekomen bemanningsleden en adoptanten van vijf oorlogsgraven in Margraten. Maar ook gefilmde interviews met nazaten van ooggetuigen van de crash, andere inwoners en met leerlingen van de OBS De Koet in Midwoud, die het oorlogsmonument adopteerde.

Filmopnamen worden onder meer gemaakt in Midwoud en Oostwoud op 27 mei. De première van de documentaire Lucky Lady vindt pas plaats in januari 2024 in de Cultuurzaal Midwoud, met een focus op 80 jaar Bevrijding in 2025.

“Strengthen our ties” op kleine schaal in twee Westfriese dorpen.