SG De Dijk in Medemblik verdient Gezonde Kantineschaal

Nieuws
Koen Herders en Wout Rewijk in gesprek met wethouder Yannick Nijsingh en Lisette Boon.
Koen Herders en Wout Rewijk in gesprek met wethouder Yannick Nijsingh en Lisette Boon. (Foto: aangeleverd)

Scholengemeenschap De Dijk in Medemblik kreeg woensdag 7 juni jl hoog bezoek. Lisette Boon van JOGG (voorheen voluit Jongeren Op Gezond Gewicht) en wethouder Yannick Nijsingh kwamen lunchen in de schoolkantine. Hier zagen zij waarom SG De Dijk is beloond met de gouden Gezonde Kantineschaal. “Leerlingen worden echt verleid om gezondere keuzes te maken!”

Sinds 2019 is Medemblik een zogeheten JOGG-gemeente. Stichting JOGG wil de maatschappij zo gezond maken dat welvaartsziekten als overgewicht geen kans meer maken. Dit doen zij vanuit een werknet van gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Lisette Boon, regisseur van JOGG: “Om kinderen gezond te laten opgroeien, moeten zij gemakkelijk gezonde keuzes kunnen maken. Daarom richt op onze aanpak zich niet direct op de jeugd zelf, maar op hun leefomgeving.”

Gratis groente en fruit

De gemeente steunt onder meer SG De Dijk om hieraan te werken. De scholengemeenschap biedt leerlingen gratis groente en fruit aan. Leerling Robyn de Boer: “Ik verkies de lekkere verse groente en fruit van de schoolkantine boven een ongezonde snack.” Veel leerlingen ervaren hetzelfde. “Maar één keer per week kies ik wel een ongezonde snack, hoor!”, bekent Abiir Mugtaar. Dat is ook prima. Het gaat om de juiste balans en om bewustwording rond een gezonde eet-en leefstijl.

Gezonde leefstijl in lessen

De school gaat verder dan alleen actie in de kantine. SG De Dijk wijst hun leerlingen op het belang van water drinken, stimuleert beweging en besteedt aandacht aan een gezonde leefstijl in lessen. Bij het vak Mens & Natuur bijvoorbeeld. Docent Jeffrey Smits: “Hier krijgen leerlingen workshops gezonde snacks maken. De volgende stap is om deze te verkopen in onze schoolkantine.”

Impact zelfs buiten school

Om het effect zo groot mogelijk te maken, werkt SG De Dijk ook buiten school samen met JOGG. Via informatiebijeenkomsten en webinars van JOGG betrekt de school bijvoorbeeld ook de ouders erbij. Een ander voorbeeld is de wandelroute door Medemblik, waarbij leerlingen leuke opdrachten hebben bedacht. Jeffrey Smits: “Zo maken we samen met leerlingen en ouders allemaal stapjes die leiden tot een gezonde leefstijl.”