Jubileumfonds eerste actie Huis Midwoud

Nieuws
Huis Midwoud vanuit de lucht.
Huis Midwoud vanuit de lucht. (Foto: aangeleverd)

Huis Midwoud, het vroegere gemeentehuis met dorpsschool en onderwijzerswoning, viert dit jaar haar 175-jarige jubileum. De eerste steen werd gelegd in 1848. Filmconcertpianist/eigenaar Yvo Verschoor restaureert het pand grotendeels zelf. Dankzij vrijwilligers en sympathisanten via Stichting Huis Midwoud i.o. komt de restauratie die al zes jaar duurt in een soort stroomversnelling.

Yvo slaagde er in de afgelopen maanden in om de voorgevel zelf te restaureren en daarmee het huis, als het ware, terug te geven aan het dorp, waaraan hij sinds 2016 zijn hart verpacht heeft. Tegelijkertijd met de voorgevelrestauratie is een stichting opgericht, die zich wil inzetten voor de cultuur- en concertfunctie van de voormalige klaslokalen in Huis Midwoud, en daarnaast ook uitdrukkelijk samen met Verschoor wil zorgen voor het afronden van de nog benodigde werkzaamheden. Tijdens vijf kluswoensdagen, in aanloop naar Monumentendag, werkte een enthousiaste groep vrijwilligers aan het buitengebeuren rond het historische erfgoed. De tuin en een deel van de bestrating werden aangepakt, de ondertussen levensgevaarlijke trap aan de achterzijde die naar de dorpsbibliotheek van vroeger leidde is weggeruimd en aan de achterkant is er ruimte is gekomen om binnenkort een schuur en gastenverblijfje voor musici te realiseren.

Jubileumactie

De renovatie is, ondanks dat alles zelf en met vrijwilligers gedaan, kostbaar en de middelen ontbreken om op korte termijn voorzieningen als de toiletgroep af te ronden en om het toegangspad te vernieuwen en een schuur te bouwen. Die schuur is nodig om de inpandige opslagruimte te vervangen, die in het komende jaar omgebouwd wordt tot een ruimere ontvangstruimte en garderobe. Afronden van de toiletgroep is noodzakelijk om te voldoen aan de eisen die aan een concertpodium worden gesteld. De vrijwilligers die kwamen klussen, kregen de smaak te pakken en besloten wekelijks van 09.00 tot 15.00 aan de slag te gaan. Buurtgenoten die daarbij willen helpen, zijn van harte welkom! Dankzij hun inzet, naast die van Yvo, kan voor 3.000 euro de genoemde voorzieningen snel gerealiseerd worden.

Stichting Huis Midwoud i.o. hoopt dit geld bijeen te krijgen dankzij donaties via NL58 ABNA 0492427194 t.n.v. Yvo Verschoor. Bij de entree staat een sandwichbord met een tekening van een thermometer van de hand van Goof Stoter uit Twisk. Ook hangt er een QR-code. Elke ingekleurd vakje is het jubileumfonds 200 euro dichter bij de gewenste doelen.

Meer informatie op www.huismidwoud.nl 

Huis Midwoud in de steigers.