Michiel Pijl nieuwe burgemeester van de gemeente Medemblik

Nieuws
Michiel Pijl:
Michiel Pijl: "Ik wil in alle zeventien kernen een keer blijven slapen, te beginnen in Lambertschaag”. (Foto: Robert Gieling)

De gemeenteraad droeg Michiel Pijl (44) 5 juli jl. voor als nieuwe burgemeester van de gemeente Medemblik. De gemeenteraad volgde hiermee de aanbeveling op van de vertrouwenscommissie. En dat de gemeente een geweldige burgemeester krijgt, is te zien op Facebook. Een reactie: ‘Michiel, bedankt voor je betrokkenheid en oplossingsgerichte aanpak’. De inwoners van Drechterland gaan hem missen.

Pijl was sinds 2016 burgemeester van de gemeente Drechterland. Eerder was hij wethouder en raadslid van de gemeente Hoorn; de gemeente waar hij is opgegroeid.

Betrokken burgervader

In de voordracht van de vertrouwenscommissie werd ‘onze’ nieuwe burgemeester omschreven als ‘ambitieus, enthousiast, betrokken en getuigt hij van een juiste focus op uiteenlopende zaken. Hij beschikt over goede communicatieve vaardigheden, empathisch vermogen en heeft een evenwichtige kijk op de verschillende rollen als burgemeester. Verder is hij breed georiënteerd, kent hij de regio goed en beschikt hij over een netwerk bij de VNG, de provincie en het Rijk’.

De vertrouwenscommissie was van mening dat met name zijn frisse, dynamische kijk op uiteenlopende zaken, zijn energie en contacten in en buiten de regio bijdragen aan het verder profileren van de ambities van Medemblik. Naast netwerker kan hij ook de aanjager zijn van initiatieven en vernieuwing, zoals vermeld in de profielschets. Daarnaast is Pijl ook uitermate geschikt als ‘burgervader’ van de Medemblikse gemeenschap: zichtbaar, benaderbaar en dienstbaar. Een verbinder en enthousiast boegbeeld voor Medemblik. 

Beëdigd

Veel mensen kwamen af op de uitnodiging van de gemeente Medemblik om de beëdiging van Michiel Pijl tot nieuwe burgemeester van de gemeente Medemblik op dinsdag 26 september bij te wonen. Dat werd tijdens een bijzondere openbare vergadering van de gemeenteraad door Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, gedaan. Mooie woorden door burgemeester Bonsen van Koggenland en oud burgemeester van Hoorn Onno van Veldhuizen. Stadsdichter Martine Meester maakte voor Pijl een prachtig Westfries gedicht. De benoeming geldt voor een periode van zes jaar waarna herbenoeming kan plaatsvinden. Pijl nam de tijd om met inwoners in gesprek te gaan.

Medemblik

Wat heeft onze nieuwe burgervader met de gemeente Medemblik? Hij vindt het in elk geval een geweldige gemeente en verheugt zich erop om aan de slag te gaan, samen met de inwoners, de raad, het college en de ambtenaren. En... hij kent de gemeente Medemblik al vanaf zijn jeugdjaren. “Ik groeide op in Hoorn”, laat de nieuwe burgemeester weten. “Wie in Westfriesland opgroeit, komt vanzelf ook in de gemeente Medemblik; ik kwam er vaak als kind, omdat mijn beste vriend in de stad Medemblik woonde. Verder woont mijn zus in de gemeente en ken ik er inmiddels aardig wat mensen. Bollen pellen en uitgaan deed ik vroeger ook in de gemeente Medemblik. En ik wandel bijvoorbeeld regelmatig in het Egboetswater of de Vooroever. Als wethouder in Hoorn en burgemeester van Drechterland kwam ik ook regelmatig in de gemeente Medemblik.”

Kennismaken

Gemeente Medemblik bestaat uit zeventien kernen en hebben allemaal hun eigen uitstraling en gewoonten. “De ene kern ken ik beter dan de andere en ik verheug me op een nadere kennismaking met alle dorpen en de stad Medemblik. Recent maakte ik met de auto en de fiets uitgebreide rondes door de gemeente om op plekken te kijken waar ik nog nooit ben geweest. Bij het zwembad in Wognum maakte ik alvast kennis met vrijwilligers en tijdens de harddraverij in Medemblik heb ik de sfeer geproefd. En dat smaakt wat mij betreft naar meer! Wie mij wil uitnodigen voor een kennismaking, mij iets van de gemeente wil laten zien of een mooie slaapplek heeft, is van harte uitgenodigd om dat te laten weten.”

Zichtbaar en benaderbaar

Voordat er naar een nieuwe burgemeester werd gezocht, werd er een profielschets gemaakt met de kwaliteiten waar een burgemeester van de gemeente Medemblik aan moet voldoen. Pijl is degene waar de gemeenteraad vertrouwen in heeft. “Ik wil een zichtbare en benaderbare burgemeester zijn voor de inwoners in alle zeventien kernen. Dat heb ik gezegd toen bekend werd dat ik burgemeester van Medemblik zou worden en ik ga er alles aan doen om dat ook waar te maken. Dat betekent wel dat ik keuzes moet maken, want met zeventien kernen kan je natuurlijk niet overal bij zijn. Maar bijvoorbeeld grotere evenementen wil ik zeker bezoeken. En als burgemeester wil ik er voor de gemeenschap zijn op momenten van vreugde en verdriet.”

Westwoud

Burgemeester Pijl woont in Westwoud. De raadsfracties geven hem een jaar ontheffing, zodat hij kan uitkijken naar een geschikte woning in Medemblik.