Marinus Bood sr. uit Medemblik veel in de weer als vrijwilliger

Nieuws
Marinus Bood sr. toont zijn oude radio's.
Marinus Bood sr. toont zijn oude radio's. (Foto: Robert Gieling)

Marinus Bood sr. (92) woont samen met zijn vrouw Rie (87) op de Nieuwstraat in Medemblik. Een knusse woning met prachtig uitzicht de winkelstraat in en tegenover hun ‘oude’ winkel van witgoed en elektronica, wat nu Elektro World Bood heet. Maar in de volksmond nog steeds Radio Bood wordt genoemd. “Onze deur stond voor iedereen open, ook als het niet met de winkel te maken had”, vertelt Marinus sr.

Het ondernemen zit Marinus sr. in de genen. Zijn vader was eigenaar van Garage Bood, maar overleed te jong op 38 jarige leeftijd. “Mijn moeder moest toen de garage draaiende houden en zes kinderen opvoeden. Een hele opgave in de jaren 30. Het personeel wat ze in dienst had, kon ze soms niet eens betalen. Maar mijn broers en ik namen de garage over toen we oud genoeg waren. Ik had een studie gedaan voor automonteur en elektricien. Na verloop van tijd besloot ik een andere weg in te slaan. Ik wilde geen derde wiel aan de wagen zijn.”

Samen ondernemen

Marinus sr. leerde zijn vrouw kennen in 1954. “Ik kom uit een schippersfamilie”, zegt Rie. “Eens in de week kwamen we in Medemblik om zand te brengen naar de betonfabriek. Zondags gingen we met het gezin naar de kerk en daar ontmoette ik Marinus. Mijn ouders besloten een huis te kopen in Medemblik zodat mijn moeder met de kinderen aan wal kon blijven. Mijn vader bleef varen.” Marinus sr. vult aan: “Een jaar later vroeg ik of ze met mij samen een winkel wilde beginnen. We trouwden in 1957, kochten een pand op de hoek van Nieuwstraat/Bagijnhof en begonnen Radio Bood, wat we samen 45 jaar met hart en ziel hebben gedaan.”

Hobby

Als klanten een nieuwe radio kochten bij Bood, boden ze de oude spontaan aan. “Marinus, ik doe er toch niets mee, je mag het hebben. En dat deden veel klanten, daardoor heb ik een mooie verzameling opgebouwd. Ik repareerde de oude toestellen, een mooie bezigheid, ik geniet daarvan. Maar waar ik nog meer van geniet, is vliegen. Helaas kan ik dat niet meer doen op mijn leeftijd. Mijn vader wilde piloot worden, maar kreeg een ongeluk en kon dat niet. Mijn broer had dezelfde ambitie, maar zijn ogen waren niet goed. En toen dacht ik: ‘dan ik maar’. Ik haalde mijn brevet en maakte met belangstellenden vele rondvluchten per helikopter en vliegtuig. Dat was écht mijn hobby. De winkel liep goed, dus dat was mijn eerste prioriteit.” 

Werkplaats

De deur stond altijd open van Radio Bood. “Onze klanten kwamen soms niet eens om iets te kopen”, zegt Marinus sr. “Dan hadden ze een klusje. Wij boden onze werkplaats op de Bagijnhof aan en ze gingen aan de slag. Ze konden gebruik maken van ons gereedschap. En als ik het even niet wist, stuurde ik ze naar Kool. Als Bood het niet had, had Kool het wel, of andersom. Mede door goede service blijft een winkel lang bestaan. In die grote zaken van tegenwoordig verwijzen ze je door en duurt een reparatie weken. Vroeger was het in een paar dagen geregeld.”

Nieuwstraat

Dat vroeger alles anders was, dat vindt het echtpaar Bood ook. “Alles was veel gemoedelijker en kalmer. Nu is het haasten, alles moet snel. Mensen hebben geen geduld. Ook met winkelen niet. Er was ook veel meer diversiteit aan winkels in Medemblik. Nu zijn er teveel van één. Dat vind ik jammer. Er heerst stille armoede, het is niet meer druk in de binnenstad.”

Vrijwilliger

Marinus sr. is een mensenmens en stilzitten is voor hem geen optie. “Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, daarom ben ik vrijwilliger. Ik reed jarenlang op de ambulance tussen Medemblik en Hoorn, ik was eveneens jaren brandweervrijwilliger. Nu in het Bakkerijmuseum. Ik laat bezoekers onder meer zien hoe je gevulde koeken maakt. Ook ben ik vrijwilliger bij het Oorlogsmuseum. Ik voorzie ze van informatie en heb laatst van een meneer uit Midwoud zijn collectie overgedragen aan het museum. Ik vind dat ze fantastisch bezig zijn. Ik deed, en ik doe, alles met veel plezier en hoef daar geen geld mee te verdienen. Ik geef liever dan ik neem.”

Genieten

Rie en Marinus sr. zijn al op leeftijd, maar zijn gezond en genieten van elke dag. “We zijn zeer tevreden met ons leven. Als het mooi weer is, gaan we met de boot weg of pakken de fiets. Samen zijn, meer wensen hebben we niet. Ook genieten we van onze kinderen en kleinkinderen. Huize Bood is huisje Weltevree.”