Dickensdag in Medemblik

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Robert Gieling)

MEDEMBLIK - In de binnenstad van Medemblik vindt vrijdag 15 december voor de twaalfde keer de Dickensdag plaats. Voorafgaand aan het evenement, ontstaat een heuse Dickenskoorts in het Westfriese stadje. Kostuums worden met de hand in elkaar gezet, figuranten en muzikanten repeteren en de vraag die iedereen bezighoudt is: ‘wat doet het weer?’. Vanaf Draverij vergadert de Dickenscommissie van de STEM (Stichting Evenementen Medemblik) om de week. Al jarenlang is dit hetzelfde clubje mensen, want wie eenmaal betrokken is bij het sfeervolle evenement, raakt eraan verknocht. 

Een kraam met foute kersttruien ontbreekt niet

De Dickensdagmarkt is uitgegroeid van een bescheiden kerstmarkt in het Bagijnhof tot een Dickensfestijn dat bezoekers uit het hele land trekt. Het was marktmeester Flip Kos, die destijds met het een idee kwam om een thema aan de kerstmarkt te hangen, en al snel ontstond de samenwerking met Theatergroep Sint Pieter, Harmonie Crescendo en de SOOS. Dit bleek een schot in de roos.

De leden van de Dickenscommissie vullen elkaar goed aan. “En dat is precies onze kracht”, zegt Margret Hart. De Medemblikse is verantwoordelijk voor het maken en verstellen van de Dickenskleding, verzorgt het themaplein met prachtige Dickenstaferelen. “Ik bedenk steeds weer iets anders. Zo zijn er dit jaar dames van lichte zeden, gehuld in pikante kleding van toen”, vertelt ze met een twinkeling in de ogen. “Dickens betekent voor mij veel gezelligheid en ontspanning. We hebben alles altijd prima op de rit. Het enige waar ik wakker van lig is het weer; een buitenevenement valt of staat of het droog is en niet te hard waait.” 

Omdat het evenement gratis toegankelijk is, is het budget beperkt. “Maar dat heeft ook zijn charme. Als iemand nieuwe gordijnen krijgt, ben ik er als de kippen bij. Want de stof van de oude exemplaren kan ik goed gebruiken voor het maken van een Dickensjurk. Er is niets leuker dan het maken van een nóg mooier kostuum.”

Extra kleding

“Sinds ik gestopt ben met onze winkel, ben ik op naailes bij Ina Koning”, vertelt Elly Vermeulen. “Daardoor kan ik, net als Ina, bijspringen als er extra kleding nodig is.” Binnen de commissie is Elly verantwoordelijk voor de catering. “We vinden het belangrijk dat er goed gezorgd wordt voor alle vrijwilligers en de kraamhouders.” Tijdens Dickensdag lopen zo’n 150 figuranten, muzikanten en koorleden rond in de binnenstad. “Iedereen krijgt in het Sint Pieter een Dickensmaal met erwtensoep. Dat is traditie. De sfeer is altijd geweldig, mensen hebben veel plezier met elkaar.”

Muziek

Voorzitter Sharon Beemster regelt de muzikale omlijsting van het Dickenfestijn. Vorig jaar nam zij het stokje over van Truus Pronk. “In het begin was het nog even mijn weg vinden, maar gelukkig mag ik Truus altijd bellen”, zegt ze lachend. “Ze is nog altijd betrokken bij het evenement. Zes muziekgroepen treden op verschillende plekken op. Zij spelen of zingen mooie kerstliederen en iedereen is prachtig gekleed in Dickenskleding. Muzikale nieuwkomer dit jaar is het Midwinterhoorn Gilde.”

Bezoekers kunnen Scrooge, de Geest van de Toekomst, en Jacob Marley uit het eeuwenoude kerstverhaal van Charles Dickens tegen het lijf te lopen. Commissielid Malinda Bruijns coördineert, als fervent toneelspeelster bij Theatergroep Sint Pieter, de figuranten tijdens Dickensdag. “Als iedereen is geschminkt en ik bezoekers zie genieten van de bijzondere Dickensmagie, geeft dat veel voldoening.” Ook haar man en kinderen zijn besmet met het Dickensvirus. Lachend: “Familieleden, vrienden, ja, zelfs de hele buurt is erdoor bevangen en draagt een steentje bij aan het evenement.”

Kinderspelletjes

Nieuw dit jaar zijn de diverse kinderspelletjes uit die tijd op het nabijgelegen schoolplein van de Maria Bernadetteschool. Het in stijl geklede schoolklasje en de tonnenjongens maken het tafereel compleet. Op de kerstmarkt staan ruim tachtig sfeervolle kramen. Helen Junge: “In het Bagijnhof en Nieuwstraat staat een veelzijdig aanbod met kerststukjes, handgemaakte producten, mode, woonaccessoires en diverse lekkernijen. Ook een kraam met foute kersttruien mag natuurlijk niet ontbreken. Vanwege de grote belangstelling voor de markt, starten we al om 15.00 uur.”

Tijdens het laatste overleg van de Dickenscommissie worden de laatste puntjes op de checklist afgevinkt. Corona Rentenaar verzorgt de PR. “Persberichten de deur uit, flyers verspreiden, posters ophangen, het hoort er allemaal bij. De Dickensdag is een begrip geworden en trekt mensen vanuit heel Nederland naar Medemblik. Dat is iets waar we echt trots op zijn.”

De Dickensdag duurt tot 21.00 uur. De toegang is gratis.

Afbeelding