Wat doet het Groen in Opmeer

Nieuws
Het strooiteam v.l.n.r. John Boode, Daniël van Kooij, Mark Neesen, Dave Timmer, Johan van Dijck, Aad Schaap en Harry van Langen.
Het strooiteam v.l.n.r. John Boode, Daniël van Kooij, Mark Neesen, Dave Timmer, Johan van Dijck, Aad Schaap en Harry van Langen. (Foto: gemeente Opmeer)

KOGGENLAND - Team Groen is elk seizoen aan het werk om de leefbaarheid op het gebied van flora, fauna, de wegen en de stoepen zo goed mogelijk te houden. Hier komt veel bij kijken. Daarom geven we u graag een kijkje in de keuken van alle werkzaamheden per seizoen. Met de winter voor de deur, nemen we u graag mee in de periode van strooidiensten en preventieve werkzaamheden tegen vuurwerkschade.

Winter: van strooiwagens tot kerstverlichting

De gladheidsbestrijding is in de winter misschien wel de belangrijkste en grootste klus voor team Groen. Een piketrooster zorgt ervoor dat gespecialiseerde groenmedewerkers met een passend rijbewijs 24 uur per dag zijn ingedeeld om te kunnen strooien. Dit houdt ook in dat ze beschikbaar moeten zijn tijdens de feestdagen. Het strooiteam van Opmeer telt zeven medewerkers.

Het rekening houden met gladheid is iets wat op dagen van vorst de boventoon voert op De Werf, de standplaats van team Groen. Het begint bij de meldingen vanuit het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Daarna worden de ingeplande medewerkers gebeld om op de wagens te springen. Als een weg bestrooid is met zout, blijft dit in normale weersomstandigheden een dag op de weg liggen - mits het niet gaat regenen of sneeuwen. Als het namelijk regent na het strooien, spoelt het zout van de weg en kunnen de strooiwagens weer opnieuw beginnen. Daarom wordt het weerbericht goed in de gaten gehouden. Gaat het eerst regenen of vriezen, of andersom – en hoeveel tijd zit daartussen? Soms is er geen tijd te verliezen.

Vuurwerk
Op het gebied van vuurwerk is team Groen actief op verschillende fronten. Het begint bij het weghalen van prullenbakken, zo richting de jaarwisseling. De prullenbakken zijn namelijk elk jaar een makkelijk doelwit voor vuurwerk vandalisme. Om te voorkomen dat ze opnieuw moeten worden aangeschaft, worden ze dus verwijdert en in januari weer teruggezet.

Kerst
Daarnaast wordt er kerstverlichting opgehangen in de vorm van de lichtjesbomen. En de begraafplaatsen worden winterklaar gemaakt. “Mensen vinden het fijn om rond de kerst het kerkhof te bezoeken en een kaarsje aan te steken bij hun dierbaren. Het is fijn als alles er dan netjes uitziet”, aldus coördinator Groen Harry van Langen.

Tip van Coördinator Groen Harry van Langen
“Het strooien is en blijft een rekensommetje om te zorgen voor de meeste veiligheid en efficiëntie voor onze inwoners. We kunnen niet overal tegelijkertijd zijn. Daarom wil ik u vragen om in tijden van kou altijd de landelijke waarschuwingen en het nieuws in de gaten te houden. Probeer wegen en stoepen te vermijden tijdens periodes van ijzel. En misschien wilt u het straatje schoonhouden van de oude buurvrouw.”

Controle en meldingen

Ervaart u overlast over het openbaar groen? Dan kunt u een melding doen via www.opmeer.nl/buurtmelding-doorgeven of bellen naar het gemeentehuis op 0226-363 333.