‘Koning Radboud’ te gast tijdens nieuwjaarsreceptie gemeente Medemblik

Nieuws
Nieuwjaarsbijeenkomst in Benningbroek.
Nieuwjaarsbijeenkomst in Benningbroek. (Foto: Pexels.com)

BENNINGBROEK - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Medemblik wordt woensdag 10 januari van 19.30 tot 21.30 gehouden. Deze vindt dit jaar plaats in dorpshuis De Vang in Benningbroek. Tijdens de nieuwjaarsreceptie blikt burgemeester Michiel Pijl terug op het afgelopen jaar maar ook vooruit naar 2024. Bijzonder element tijdens deze nieuwjaarsviering is de aanwezigheid van één van de kunstschatten uit Medemblik, het portret van Koning Radboud.

Het portret van Radboud is onderdeel van de kunstcollectie uit het voormalige stadhuis van Medemblik die op 1 september gestolen bleek te zijn. Naast het portret van Radboud ging het om portretten van prins Willem van Oranje, prins Maurits van Oranje, graaf Jan van Nassau, prinses/koningin Wilhelmina en om een Bijbelse vertoning. Ook werd een barometer en een kroonluchter ontvreemd. Dit was een zware klap voor de gemeente maar ook voor betrokken kunstkenners en -liefhebbers uit de gemeente.

Arthur Brand

De diefstal werd door de politie onderzocht en kreeg volle aandacht in de media. De gemeente loofde een geldbedrag uit voor de gouden tip die naar de kunst zou leiden. Uiteindelijk werden de schilderijen half oktober teruggebracht op het huisadres van kunstdetective Arthur Brand. De overige stukken zijn nog steeds vermist.

Nieuw onderkomen

Wethouder Jeroen Broeders voert gesprekken over een nieuw, goed beveiligd, onderkomen voor de schilderijen. Voordat het zover is, wordt gekeken of het mogelijk is om in ieder geval het portret van Radboud, maar bij voorkeur alle schilderijen, te restaureren. Voor nu worden belangstellenden eenmalig in de gelegenheid gesteld een blik te werpen op het portret van Radboud tijdens de nieuwjaarsreceptie. Kunstexperts geven tijdens de bijeenkomst op meerdere momenten een presentatie over het werk. De receptie is voor iedereen toegankelijk. Noteer de datum van 10 januari dus in de agenda.