Sem Bijl uit Nibbixwoud wint goud op WK Indoor Touwtrekken

Nieuws
De 19-jarige Sem Bijl uit Nibbixwoud verovert goud op WK Indoor Touwtrekken in Zweden.
De 19-jarige Sem Bijl uit Nibbixwoud verovert goud op WK Indoor Touwtrekken in Zweden. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD/ HELSINGBORG - De Wereldkampioenschappen Indoor Touwtrekken (’Tug of War’) vonden plaats van 7 tot 12 februari in Helsingborg, Zweden. Hier streden clubteams en nationale selecties uit zo’n negentien landen van over de hele wereld om de eer. De 19-jarige Sem Bijl uit Nibbixwoud bracht samen met het team de gouden medaille naar huis. 

Touwtrekvereniging Westfriesland, gevestigd in Nibbixwoud, kent een lange historie van deelname aan WK toernooien en was ook deze keer met een team afgereisd. Het team bestaat uit een heel aantal jonge en nieuwe leden, dus het was extra spannend hoe de prestaties zouden uitpakken. Dat begint al met het gewicht: TTV Westfriesland deed mee aan de 600 kg en 640 kg klasse. Dat betekent dat het team van 8 man absoluut niet meer dan die kilo’s mag wegen. De dag vóór de wedstrijden is het weegmoment en gelukkig was het gewicht in orde. In een prachtige sporthal mocht TTV Westfriesland zich meten met de sterkste clubteams ter wereld. En met goed resultaat: meerdere wedstrijden werden gewonnen en het team kon goed weerstand bieden tegen alle tegenstanders. Een podiumplek zat er niet in, althans, met uitzonder van jeugdlid Sem Bijl.

Deze 19-jarige krachtpatser deed niet alleen mee met de wedstrijddagen voor clubteams, maar was ook geselecteerd voor het Nederlands team van jeugd onder 23 jaar. De afgelopen periode trainde hij drie keer per week bij de vereniging en reisde daarnaast meerdere keren naar Friesland om met de selectie mee te trainen. Het bleek een gouden selectie, te sterk voor de Fransen, Basken (Spanje), Azerbeidjanen en Letlanders. Dik verdiend kreeg Sem met zijn team een mooie huldiging en de gouden medaille mee naar huis.